Радев ще се бори въглищните централи да работят и след 2036 г.

13:02, 30 сеп 21 / Политика 25 1910 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев обяви, че трябва да се направи необходимото, за да може максимално дълго да работят въглищните централи и даде да се разбере, че ще се бори техният живот да се удължи и след 2036 г.

„Не мога да кажа дата. Ние трябва да направим всичко възможно максимално дълго като ефективност на цени и като изчерпване на суровините ни да работят тези централи. 2036 г. са заявили в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в ЕС. Моето мнение, че трябва да се борим този срок да бъде удължен", обяви държавният глава в Кърджали, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той добави: В същото време трябва да се организира ефективно производството с намаляване на вредните емисии, за да понесем цената. Служебното правителство търси възможни решения. Вярвам, че ще намери някакво решение рамките на мандата си. Трябва да направим всичко възможно да го внесем“.

Планът за възстановяване ще бъде изпратен до октомври

Президентът подчерта, че ЕК има изискване към всички държави в съюза да предоставят дата за затваряне на вътрешната си енергетика и това е обвързано с получаването на финансиране по програмата за възстановяване. У нас това е свързано с решаването на огромен социален проблем, за който трябва да се намери възможно най-доброто решение за България. Но въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план“, категоричен бе Радев.

По думите му трябва да има консенсус за датата, който да има широка обществена, политическа и правна основа Това трябва да бъде ясно решение, обвързващо с българския парламент. С дългосрочна визия, която може да начертае устойчиво редовно правителство, което да поеме ангажимент. Търсим решение в рамките на това служебно правителство“.

Според Радев, бизнесът се притеснява от това покачване на цените на електроенергията и суровините. „Това е голяма предизвикателство и за тях, но и за домакинствата. Но, аз очаквам да има ефект и вече има от тези краткосрочни мерки, които предприе служебното правителство, за да успокои цените“, каза държавният глава. 

Веднага след това той се похвали, че „трета поредна седмица ние сме с най-ниска цена в Европа, заедно с Полша“ и веднага след това уточни, че „това няма да реши краткосрочно проблема“ пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама