Мярката „60/40“ остава до края на годината, но с нов дизайн

17:30, 01 окт 21 25 1979 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи единодушно удължаването на мярката „60/40“ до края на годината. До края на октомври бизнесът ще може да кандидатства за подкрепа на заетостта за месеците август и септември, заяви социалният министър Гълъб Донев след извънредно заседание на съвета.

Мярката е с нов дизайн и предвижда компенсация за бизнеса според спада в оборота му. За фирмите със спад от 30% компенсацията ще бъде 50%, а за тези със спад от 40% помощта ще бъде 60%. Бюджетът на мярката е 250 млн. лв., а Донев съобщи, че средномесечният брой на подпомогнатите е 67 - 73 хил. души.

Социалните партньори подкрепиха и удължаването на мярката „Запази ме +“, която ще действа до средата на следващата година. По нея могат да кандидатстват служители от бизнеси, затворени с акт на държавен орган или регионална здравна инспекция заради епидемията и самоосигуряващи се. Бюджетът е 150 млн. лв. Прогнозите са, че ще бъдат подкрепени около 67 хил души. месечно. Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, заяви, че ако се наложи служители да излязат в неплатен отпуск вследствие ограничаване на дейността, ще трябва сами да си плащат здравните осигуровки, предаде „Дневник“.

Предвидени са пари за транспортния бранш

Правителството договаря с транспортния бранш COVID мярка с бюджет от 15 милиона лева до края на годината. Това стана известно от коментар на заместник-министъра на финансите Людмила Петкова на заседанието на НСТС, цитирана от БНР.

 

Средствата ще стигнат до транспортните фирми през гласуваната с актуализацията на бюджета допълнителна субсидия за общините от 100 милиона лева, обясни Петкова.

Има разписана мярка - до 100 милиона за общините, които да се предоставят за покриване на мерки във връзка с COVID. Разговорът ще бъде една част от тях да отидат за подпомагане на градския и междуградския транспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама