Скандал в ефир: Награждавал ли е Герджиков бившия премиер?

14:00, 02 окт 21 / Политика 25 3801 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Скандал се разрази в ефира на българската национална телевизия. Причина - остро изказване на бившия депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Татяна Дончева срещу кандидата за президент проф. Анастас Герджиков, който ще бъде подкрепен от ГЕРБ. 

Тя заяви, че той ще бъде „невъзможен съставител на едно правителство“, защото няма никакъв политически опит. По думите ѝ на 14 ноември нито свършва, нито започва нова политическа криза и ще е много трудно да се състави правителство на базата на един много фрагментарен парламент и хора, които работят зад кулисите.

Според нея е важно да се минимизира влиянието на Бойко Борисов и ГЕРБ, като това влияние не е само в прякото им участие, за да внушат, че са фактор, без който не може, а ще бъдат други играчи, върху които ГЕРБ имат влияние.

Накрая Дончева цитира и част от реч на проф. Анастас Герджиков, произнесена по време на връчване на титлата „доктор хонорис кауза“ на СУ на бившия вече премиер Бойко Борисов: „За шест месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 г. или Тодор Живков за повече. Имаме за пример изключителен талант, съчетан с огромна всеотдайност и честност, които дават плод не само за българите, но и за нашите съседи, които искат да бъдат приятели“. По думите ѝ това навеждало на мисълта, че ректорът е ортодоксален гербаджия, който им отваря път към гражданска подкрепа.

Малко по-късно Герджиков изненадващо се обади в ефир и заяви, че нито СУ е присъждал такава титла на Борисов, нито той самият е произнасял дитирамби за него. Мои колеги се обадиха разтревожени, че г-жа Дончева лъже и обижда и мен, и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил титлата почетен доктор на г-н Борисов. Не е вярно и че съм говорил словословия за него. Очаквам г-жа Дончева да се извини“, изтъкна професорът. 

Притисната, Дончева обясни, че намерила тази новина в интернет снощи и обеща, че ще провери информацията си. 

Герджиков отвърна на удара като заяви, че тя очевидно иска да управлява, но щом търси и намира информацията си в интернет, явно не знае как. „За два дни три пъти бях залят с помия, преди още да съм обявил кандидатурата си“, каза той, като поясни, че по всички въпроси за нея ще отговори на пресконференция другата седмица, където официално ще я обяви.

Малко по-късно чрез Facebook пост Дончева поднесе своите извинения към ректора на един от най-престижните университети у нас. „Поднасям своите най-искрени извинения на професор Анастас Герджиков за твърдението ми в предаването „Денят започва“ по БНТ, че под негово ръководство Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е направил Бойко Борисов доктор хонорис кауза и му желая успех в предизборната кампания“, написа тя. 

Припомняме, че още вчера проф. д-р Искра Баева, която е преподавател по съвременна история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, опроверга в интервю за Dir.bg появилата се информация в някои медии, че Бойко Борисов е почетен доктор на Алма Матер. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама