„Национално обединение на десницата“: Против ремонта на Паметника на съветската армия

11:35, 02 окт 21 / Политика 25 1360 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вчера кметът на район „Средец“ в столицата г-н Трайчо Трайков обяви в социалните мрежи, че държавата в лицето на областната управа на гр. София възнамерява да похарчи 390 хил. лв. от държавния бюджет за ремонтирането на Паметника на съветската армия в София. От Коалицията „Национално обединение на десницата“, в която членуват КОД на Петър Москов и ПП „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов, обаче възразиха срещу това. 

В своя официална позиция те изтъкнаха, че са категорично против ремонтът да става чрез финансиране от държавата, защото според тях подобно действие е в противоречие на демократичните ценности, към които България вече повече от 30 години е неразделна част. 

Те припомнят, че въпросният монумент няма статут на войнишки или антифашистки паметник. Това е комунистически символ на чуждестранна армия, обявила война на България на 5 септември 1944 г. и  наложила впоследствие военна окупация с всички произтичащи от това зловредни последици за нашия народ – избиване на интелектуалния, политически и военен елит на нацията, налагане на антихуманен комунистически режим съпроводен от дългогодишни репресии, изваждане на България от естествената ѝ среда на социално-икономическо развитие и прикачването ѝ към каруцата на болшевишкия деспотизъм“, изтъкват от коалицията. 

Политическите сили, коалирани в Национално обединение на десницата нееднократно са заявявали своята позиция по отношения на комунизма и тоталитарното минало, и в частност към този паметник, който мнозинството от българските граждани нееднозначно наричат МОЧА – Монумент на окупационната червена армия. „Именно за това, твърдо се противопоставяме на всякакви ремонтно-възстановителни и консервационни работи, които биха допринесли за запазването му.  Неговото място е в Музея на тоталитарното изкуство“, подчертават те. 

От „Национално обединение на десницата“ настояват Областната администрация на София-град да излезе с позиция вярна ли е горепосочената информация и ако отговорът е положителен, да представи причините за подобно решение. „Призоваваме кметът на район „Средец“, като гражданин и политик заявявал неведнъж своите антикомунистически позиции, да предприеме всички правно-нормативни действия, разрешени му от закона, да спре подготовката и самото изпълнение на подобен провокативен проект“, пишат още те. 

ПП „Републиканци за България“ и КОД  категорично завяват, че ще се противопоставят с всички разрешени от законите на Република България административни и политически действия, с които да не се допусне ремонтирането и възстановяването на въпросния монумент, който те наричат „срамен за нацията ни“. 

Ако информацията за подготвяното финансиране на ремонтно-възстановителните работи на МОЧА се окаже достоверна, то тя буди безпокойство и по още две причини, съдържащи се в следните въпроси: Защо в условията на сериозна финансова криза се отпускат средства от държавния бюджет за неща, които не са свързани с по-съществени проблеми в обществото – здравеопазването и социалните дейности, например? Защо държавата, в лицето на служебното правителство, намира средства за ремонтно-възстановителни дейности на паметник на чужда армия, но не смята за нужно да отпусне същите средства за Мемориала край софийското село Гургулят, издигнат в памет на героите от българската армия по време на Сръбско-българската война от 1885 г“, отбелязват от коалицията в своята позиция. 

По тяхна информация с изключение на един минимален ремонт от 20 000 лева преди години, досега за този Мемориал не са полагани никакви грижи от страна на българската държава и той тъне в разруха, оставен на милостта на природните стихии. 

Политическите сили, представени в коалицията „Национално обединение на десницата“ вече лансираха идеята разединяващият нацията ни символ в центъра на европейската ни столица да бъде заменен с паметник, символизиращ  вековната българска държавност – паметник, който да бъде гордост за всеки българин“, припомнят още те. 

Пълната им позиция може да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама