Съвсем естествено е да подкрепим Лозан Панов

12:41, 03 окт 21 / Политика 25 1772 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Предстои колективните органи на трите партии в коалицията да вземат формално решение за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно. Това заяви пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той подчерта, че е важно да бъде съхранен гражданският характер на тази номинация, направена от „Правосъдие за всеки“, и посочи, че е коректно да не се обявява като кандидатура на „Демократична България“. Иванов призна, че в петък е имало разговор между обединението и Лозан Панов, но той не е присъствал, защото е бил в чужбина. 

Лозан Панов ще се кандидатира за президент

За кандидатурата на проф. Герджиков

Христо Иванов коментира и кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, като заяви: Без да наречеш проблема и без да кажеш, че има дългогодишно зло, което е ненаказаната корупция и злоупотреба с власт, а просто да кажеш, че всички трябва да се обединят, граничи с фалша. Надявам се в рамките на своята кампания той ще намери начин да погледне в очите тази реалност. ... Академичните постижения са наистина нещо впечатляващо, но ако няма история на гражданска позиция, ако няма история на собствено изживяване на шок от състоянието, в което се намира българската държава, и изведнъж кажеш, че можеш да обединиш хората, това повдига съмнение в автентичността“.

Според него в момента изглежда, че обединението, за което говори проф. Анастас Герджиков, главно засяга ГЕРБ и ДПС. Иванов определи като основна драма на кандидатурата на ректора на СУ това дали той ще позволи да послужи като индулгенция за ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет за президент?

Борбата за парламентарния вот

Съпредседателят на „Демократична България“ заяви още, че че не само с „Продължаваме промяната“ се борят за един и същи електорат, а и с всички останали политически формации. „Нямаме проблем да разговаряме с когото и да било, който ни е конкурент на изборите, защото това е конкуренция на идеи и каузи. ние имаме своите аргументи. Избирателите ще решат, след което ще работим на база на този избор“.

По думите на Иванов е ясно, че следващият политически период, вероятно десетилетия, ще бъде доминиран от коалиции. „Всички политически формации ще трябва да разговарят и да търсят принципни коалиции. Принципите са много важни, не можем да кажем просто да се обединим. Каузалните коалиции ще са доминиращи обществения живот в България. Ние сме готови да отстояваме и да налагаме в следващия парламент да стигнем до класическа коалиционна формулировка и технология на управлението, която гарантира ясна отговорност, ясно поети ангажименти и ясно гарантиран обществен интерес“, изтъкна той. 

Петков вижда Радев като президент, а Панов - главен прокурор

По-рано бившият служебен министър и създате на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че се очаква да подпишат предизборно споразумение с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, което след изборите може да прерасне в коалиция. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 19:23, 04 окт 21

Така ви е наредил общият ви благодетел и виден задкулисник Прокопиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама