Просветният министър притеснен заради кандидатурата на Герджиков

08:40, 04 окт 21 / Политика 25 1948 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява. Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ. Това заяви пред БНТ образователният министър проф. Николай Денков.

Той обясни, че има две основни неща, които го притесняват в тази кандидатура. Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование.

С този акт ще имаме проблеми, смята образователният министър.

Герджиков: Не съм партиен кандидат и нямам общо с ГЕРБ и ДПС

Коронавирусът и училищата

Относно картината на разпространените на коронавируса в училищата, той обясни, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана. Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти карантинираните ученици.

Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Коронавирусът у нас: По-строги мерки в Габрово

Какво ще се случи в училищата, зависи от три неща, подчерта министърът. Това са как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани. „Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците. Трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи“, категоричен е проф. Денков.

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма, обясни проф. Денков.

Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама