Брендо вече не е български гражданин

10:35, 04 окт 21 25 2250 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Задържаният в Украйна Евелин Банев-Брендо вече не е български гражданин, а украински. Това стана ясно от думите на адвокат Марин Марковски в ефира на Нова телевизия. 

Брендо бе задържан в Украйна миналия месец в изпълнение на Европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол. Той е издирван от три държави - България, Румъния и Италия, всяка от които настояваше за екстрадицията му. У нас той има присъда от 6 години за пране на пари от наркотрафик, в Румъния - 10 години за търговия с наркотици, а в Италия - 20 години.

Търсен от три държави: Арестът на Брендо се оказа правен прецедент

Преди дни Брендо е бил освободен „абсолютно законно“, според адвокат Марковски.

По думите му съдът в Украйна е направил обстойно разследване на паспорта на Брендо и се е оказало, че той е легитимен. „Законът в Украйна забранява двойно гражданство. В момента Брендо, съгласно българския закон, не е наш гражданин”, каза още Марковски.

Конституцията на Украйна не гражданин на страната да бъде екстрадиран, ако е извършил престъпление в друга страна“, посочи още той и добави, че така на практика трите присъди на Брендо засега отиват в коша.

Но ако Украйна стане член на ЕС и на нейната територия ще започне да действа европейската заповед за арест. Затвор грози Евелин Банев-Брендо, ако напусне Украйна. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама