Протестите 2020: Нови разкрития за полицейски нарушения

10:26, 05 окт 21 25 1533 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на вътрешните работи (МВР) призна, че по време на антиправителствения протест през 2020 г. срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това стана известно от писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти - България, и до Антикорупционния фонд, за което от организацията съобщават. В него той посочва, че нищо от това не е било документирано от служителите на реда по надлежния ред. 

Фандъкова приюти уволнен за насилие полицейски шеф

Вътрешният министър отбелязва още, че по негово разпореждане е извършена нова проверка на случая. „В противоречие с чл. 74 от Закона за МВР заповед за задържането на Димитър Кенаров не е издадена и в тази връзка не му е осигурена възможност за се възползва от правата на задържано лице, пише той, като по думите му когато е бил заведен в столичната полиция, Кенаров е вписан не като задържан, а като поканен. При проверката е установено още, че трима полицаи от Специализираните полицейски сили при ОДМВР – Пловдив са извършили ареста на журналиста. Рашков съобщава, че е предоставил данните от проверката на компетентните дисциплинарни органи. Материалите са изпратени и на Софийската районна прокуратура.

Припомняме, че той бе задържан от полицаи по време на антиправителствения протест на 2 септември 2020 г. в София, въпреки че твърдеше, че нееднократно се е легитимирал като репортер. Впоследствие Кенаров показа белези от удари и ритници по лицето и тялото си и подаде сигнал в прокуратурата, че върху него е използвана прекомерна сила от полицаите. През декември 2020 г. МВР съобщи, че не е открило данни за полицейско насилие срещу Кенаров, а прокуратурата отказа няколко пъти да започне разследване по случая.

В началото на 2021 г. международни организации осъдиха България, че прикрива полицейско насилие над журналист. Димитър Кенаров получи подкрепа и от посолството на САЩ и посланик Херо Мустафа. Случаят бе включен и в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България. Колеги на журналиста и евродепутати призоваха за разследване.

Порицание и забрана за повишение - наказанията за полицейското насилие

Друг бит и обгазен протестиращ пък осъди СДВР

Междувременно стана ясно, че друг бит и обгазен протестиращ е успял да осъди СДВР да плати 3500 лв. Това е решил Административният съд в София, видя „Сега“ в регистрите. СДВР е осъдена още да плати 475 лв. за адвоката на П.Д. и 310 лв. за разноски по делото, т. е. общо 4285 лв.

Съдът не намира обяснение за действията на полицейския служител, напръскал очевидно лежащ в безпомощно състояние на земята човек, със силно действащо химическо вещество. Тези действия в случая по никакъв начин, не са били свързани с основанията за използването на такива помощни средства, но могат да бъдат определени като особено необоснован акт на насилие и нечовешко отношение. Това действие е още по-укорително, защото е извършено от подготвен и добре екипиран полицейски служител срещу гражданин, изразяващ гарантирано от Конституцията му право на протест, без да застрашава обществения ред“, пише в решението на съдия Доброслав Руков.

П.Д. завежда иск за 5000 лв. срещу СДВР и срещу жандармерията, тъй като не е ясно чии служители са му причинили вредите. Мъжът твърди, че на 2 септември 2020 г. по време на участието му в мирна демонстрация в София на площада между сградите на БНБ и парламента, заедно с други граждани се опитал да премине по посока на Военния клуб. Тогава му бил нанесен побой по гърба и задното бедро от обградилите го петима жандармеристи, които го повалили на земята. Други протестиращи успели да го издърпат и той, заедно с други лица лежал на земята в замаяно състояние. Тогава един от жандармеристите се приближил и от около 20 см разстояние изпразнил в лицето му цял флакон със сълзотворен спрей.

Родната полиция ни пази?

От жандармерията отговорят на иска, че наистина е употребена физическа сила, но не се знае дали от служители на СДВР или на жандармерията. Освен това тези действия били законосъобразни, защото имало групово нарушаване на обществения ред, който следвало да бъде възстановен. Това причинило страдание на гражданите, но то не надхвърля прага на суровост. Освен това П.Д. с поведението си предизвикал действията на служителите на МВР и затова не му се дължи обезщетение.

СДВР също оспорва исковете. Тяхната защитна линия е, че не е установена причинно-следствена връзка между поведението на служителите на МВР и претъпените от П.Д. вреди. Участващият по делото прокурор Милен Ютеров пледира, че исковете са основателни и трябва да бъдат уважени в пълен размер.

Доказателствата по делото обаче сочат, че вечерта на 2 септември жандармерията само е стояла за подкрепление. А стълкновението на протестиращите е било със служителите на СДВР. В съда са прегледани и видеозаписи, от които се вижда, че трима служители на МВР, с черни шлемове и тактически елеци с надпис ОСПС-СДВР, държат сини флакони и пръскат насъбралото се множество пред тях с оранжева субстанция, от която видно има ефект на сълзотворен спрей. 

Съдът напомня, че по закон МВР може да използва физическа сила и помощни средства, но това трябва да е само при абсолютна необходимост и определени условия (например при задържане на някого, който не се подчинява, при опит на конвоиран да избяга, при нападение и т.н.). Физическа сила и помощни средства се използват след предупреждение с изключение на случаите на внезапно нападение и при освобождаване на заложници. Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане на законната му цел.

Двама свидетели разказват по делото, че П.Д. е участвал в протеста, но не е посегнал на служителите на реда, нито е нарушил обществения ред.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама