Цацаров отрича обвиненията по казуса „Осемте джуджета“

16:56, 05 окт 21 25 1858 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Един от собствениците на асансьорния завод „Изамет“ Явор Златанов проговори в новото видео на Антикорупционния фонд (АКФ) по казуса „Осемте джуджета“. Едно от твърденията му е, че шефът на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров е бил „гадже“ с бившата му съпруга телевизионната водеща Радост Тодорова.

„Докато бях в ареста, голямата ми дъщеря живееше с майка си. Един ден, когато са се скарали двете, дъщеря ми Бела е казала: „Не те понасям! Другата седмица тате ще го пуснат и аз ще отида при него. Не искам да те виждам повече никога през живота си“. Майка ѝ е отговорила, че настоящото ѝ гадже е много силен прокурор, който ѝ казал, че няма да ме пуснат“, добави Златанов. По онова време главен прокурор е именно Сотир Цацаров.

Цацаров ще съди АКФ

В официално писмо Сотир Цацаров отрича тези и още твърдения от предишни видеа на АКФ по случая „Осемте джуджета“. „Не познавам нито г-жа Радост Драганова, нито г-н Явор Златанов. Нямам каквато и да е намеса или участие в действия на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинения или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази насока представляват откровена лъжа“, посочва той и се заканва да съди АКФ за клевета.

„Срамно е, че финансирането, предоставено на „Антикорупционния фонд“ от основния ви спонсор - фондация „Америка за България“, се използва и за тиражиране на откровени лъжи. Срамно е, че начинът, по който това се прави от вас, няма нищо общо с прокламираните стандарти за етика и прозрачност“, пише още Цацаров.

Версията на Явор Златанов за „Осемте джуджета“

АКФ видя опит за натиск

От АКФ подчертаха, че Цацаров не е коментирал други теми, излезли в казуса „Осемте джуджета“. „Отново без коментар от Ваша страна остават въпросите за отношенията Ви с главните действащи лица в „Осемте джуджета“ - бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и неговата съпруга Любена Петрова“, посочват те.

В днес публикуваната позиция, в качеството Ви на председател на КПКОНПИ, обаче, виждаме опит за натиск върху нашата организация и класически случай на SLAPP (strategic litigation against public participation т.е. дела с цел възпрепятстване на публичното участие). Считаме, че публикуваната позиция представлява публична заплаха с дело за клевета, без да отчита обстоятелството, че нашата организация просто е дала възможност да се чуе гласа на брутално засегнатия, дори физически от действията на институциите Явор Златанов. Считаме, че заеманата от Вас висша публична длъжност със сериозни правомощия не предполага отправянето на неясно формулирани заплахи по повод на предоставено право на отговор по предходна публикация, защото възприемането и институционализирането на подобен подход би дискредитирало Антикорупционната комисия и би допринесло за превръщането ѝ в институция-бухалка“, посочват от там.

Не на последно място, в позицията Ви прозира ясно и опит да се повлияе върху нашата дейност чрез рефериране към донорските ни организации и внушения, че получените от тях грантове се разходват в нарушение на етични правила. Уверяваме Ви, че и в досегашната си дейност и занапред Фондация Антикорупционен фонд спазва и ще спазва най-високи стандарти за етичност и професионализъм, доказателство, за което е и високото доверие, с което се полза дейността на Фондацията в обществото“, пишат още от Антикорупционния фонд.

Радост Тодорова ще съди бившия си съпруг

Бившата съпруга на Явор Златанов – тв водещата Радост Тодорова, е поискала от АКФ да ѝ предостави оригиналния запис на интервюто.

Конкретно за твърденията му за моя интимна връзка с г-н Сотир Цацаров заявявам, че този човек не го познавам, не съм го виждала на живо, освен по телевизора. Не съм се срещала никога с него, защото, ако се бях срещала, щях да го позная, тъй като е публично известен. Предполагам, че ще се срещна с него в съда, тъй като предполагам, че г-н Цацаров ще бъде призован като свидетел по делото, което ще водя срещу Явор Златанов“, заяви тя пред „Труд“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама