Духовници-насилници: Децата, на които никой не вярваше

12:25, 06 окт 21 / Свят 25 2200 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

216 000 - толкова деца са били сексуално малтретирани от католическото духовенство във Франция през последните 70 години. Това разкри разследващата комисия, която беше свикана от самата френска католическа църква през 2018.

Докладът на комисията е дълъг почти 2 500 страници. Той разказва истории, за които се говори отдавна, без да е възможно да се потвърди мащабът на престъпленията. За да направи изводите си, комисията е ползвала полицейски, съдебни и църковни документи. Тя е работила по доклада си над 2 години и половина.

Католическата църква публикува имената на близо 300 свещеници педофили

Хиляди виновни, които не могат да бъдат осъдени

Извършителите на сексуалните престъпления, които комисията е успяла да установи частично или изцяло, са близо 3 200 души, предимно свещеници или други духовни лица, които във Франция наброяват около 115 000 души.

Жертвите на сексуалните престъпления са били предимно момчета на възраст от 10 до 13 години. Повечето от случаите вече не могат да бъдат разглеждани от съдебен орган, защото давността за това е изтекла. Комисията е проучвала случаи от 1950 г. до днес.

Макар в доклада да пише, че са пострадали 216 000 деца, в него е уточнено и това, че броят им за същия период може да нарасне до 330 000, ако се разследват и действията на по-нискостоящи представители на църквата, каквито са например учителите в католическите училища. Но докладът, който е предаден през тази седмица, не е имал за задача да изследва и това.

„Брутално безразличие на църквата“

Църквата е проявила „брутално безразличие към жертвите“, каза председателят на комисията Жан-Марк Сове, бивш зам.-председател на Държавния съвет на Франция, който играе ролята на върховен административен съд. В продължение на 30 години Сове участва като съветник, заместник, секретар и говорител в десни и леви правителства.

Той казва, че църквата не се е стремяла да наложи превенция над престъпленията, не е съобщавала на властите за тях и понякога съзнателно е поставяла деца в контакт с насилници, за които е знаела.

Става дума за поредица от небрежност, нехайство, мълчание и прикриване на институционално равнище“, каза Сове. По думите му църквата е подхождала по този начин към сексуалните престъпления до самото начало на 21-и век, демонстрирайки дълбоко, тотално и дори брутално безразличие към насилваните деца. Никой не е вярвал на жертвите и не е чувал какво казват. А когато ги е чувал, е смятал, че те самите може да са допринесли за това, което им се е случило“, каза Сове пред журналисти. Според него сексуалното насилие в средите на църквата продължава да е проблем.

От Ватикана заявиха, че Папа Франциск е почувствал болка, след като е научил за разкритията.

Децата, които днес са възрастни

Оливие Савиняк е едно от тези някога насилвани деца. Тогава е бил на 13. Извършителят е бил директор на летен католически лагер в Южна Франция. Днес Савиняк е начело на асоциация, защитаваща жертвите на сексуално насилие. Пред Асошиейтед прес той казва, че преди насилието е вярвал в това, че един свещеник е добър и грижовен човек, който не би го наранил.

В доклада, обявен във вторник, се казва, че 60% от пострадалите деца впоследствие са развили значителни проблеми в емоционалния и сексуалния си живот. Много малка част от престъпленията, открити от комисията, са довеждали до дисциплинарни наказания в църквата и почти никое - до съдебни дела. 

Авторите на доклада призовават църквата да поеме отговорност за това, което се е случило под нейно прикритие, включително и като изплати обезщетение на пострадалите. Финансовата компенсация не може да излекува травмата, но тя „въпреки това е необходима, тъй като завършва процеса по признаване на отговорността“, се казва в доклада, цитиран от „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама