Как ИТН изпусна коня в реката

10:00, 07 окт 21 / Политика 25 4494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Има един хубав български израз, който гласи: „Изпусна коня в реката“. Най-общо значението е, че някой се намира в лошо положение. Или казано по народному – съвсем го е закъсал. Нещо такова именно се случва с „Има такъв народ“.

В рамките на няколко месеца партията на Слави Трифонов преживя истински възход и истинско падение. От първа политическа сила, социолозите вече дават на ИТН четвъртото място, въпреки че от формацията отричат смисъла от тяхната работа. Но за този бърз изгрев и най-вероятен залез те могат да винят само себе си.

„Има такъв народ“ имаше всички възможности да доведе новия месия, който българите толкова чакат. Предпоставките бяха много – от отказа на съда да регистрира първия вариант на партията, който ги представи в очите на хората като неудобните и онези, от които партиите на статуквото се страхуват; през довеждането на политическата сцена на нови експерти и позицията „на нож с всички медии“; та до причудливите гафове и забавни скандали, които ги направиха още по-популярни. След първите избори всички затаяваха дъх пред телевизорите, когато на екрана се появеше Тошко Йорданов в очакване да разкрие поне малка частичка от енигмата, която тогава представляваше ИТН. Те бяха чудесна опозиция, но се провалиха в най-важното – изпита по политика.

До победата си на вота през лятото партията на Слави Трифонов играеше картите си както трябва. И когато дойде моментът за правене на политика в истинския смисъл на думата, всичко тръгна надолу. Още с представянето на първото кандидат-правителство доверието в ИТН започна да се топи. Точно там някъде се зароди разочарованието у избирателите. С предлагането на противоречивата фигура на Николай Василев за премиер партията започна да губи шансовете си да управлява още преди реално да ги е получила. Още тогава пролича липсата на политически опит у Тошко Йорданов и неговите хора, които организираха пресконференция, на която Василев да представи визията си за управление, когато вече се бяха отказали от него. Това може да влезе в учебниците по „Връзки с обществеността“ като чудесен пример за това как не се прави пиар.

Но ако първата грешка суверенът може да подмине с айнщайновото, че който не пробва, той не греши, то със следващите ще става все по-трудно. Вторият пирон, който ИТН сами си забиха в ковчега, беше Петър Илиев, когото поставиха начело на две различни министерства в двата кандидат-кабинета. Не знам с какво юристът си е заслужил мястото в списъка, но дори и Бойко Борисов махаше министри, когато срещу тях се лееха компромати. А нежеланието на Слави Трифонов и хората му да признаят грешката си с Петър Илиев отчупи още един голям клон от дървото с избирателите им. От ИТН така и не можаха навреме да разберат, че хората вече искат честни, почтени, възпитани, психически здрави и умни хора и не са готови да правят компромис. Арогантното, агресивно и махленско поведение отдавна не минава метър.

Като трета голяма грешка на ИТН в политическия живот може да отчетем нападките към бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. С това те направиха най-големия подарък на ГЕРБ и Бойко Борисов – скъсаха всички възможности за съставяне на правителство на партиите на промяната. За хубаво или лошо по някакъв начин Асен Василев и Кирил Петков успяха да спечелят сърцата и доверието на голяма част от суверена и и слепият можеше да види, че той очаква да продължава да ги вижда в управлението на държавата. И всяка атака срещу тях точно в този момент няма как да не се окаже в ущърб на атакуващия. И е необяснимо защо именно ИТН подхванаха темата за двойното гражданство и кражбата на интелектуална собственост.

Кой спечели от неумелите политически ходове на ИТН? Безспорно има двама сигурни печеливши и един евентуален. Първият голям победител е президентът Румен Радев, който назначи ново служебно правителство с почти същите министри. Вторите са вече споменатите Асен Василев и Кирил Петков, които на следващите избори ще „крадат“ гласове от всички протестни партии. А евентуалният е Бойко Борисов, пред когото се отвори трети шанс да изведе ГЕРБ като първа политическа сила и да се върне на бял кон по един или друг начин.

Въпреки всичко ИТН изигра своята не малка роля в политическия живот у нас. Именно Слави Трифонов направи това, което другите нямаше шанс да направят – детронира ГЕРБ от властта. Ако не беше ИТН, никога нямаше да блеснат фигурите на Асен Василев и Кирил Петков например. Ако не беше ИТН, по всяка вероятност отново премиер щеше да е Бойко Борисов. Ако не беше ИТН, нямаше да гласуват толкова сънародници в чужбина. Ако не беше ИТН, много българи още нямаше да са гледали нито едно заседание на парламента. Ако не беше ИТН, старата сграда на Народното събрание щеше да е просто музей.

Безспорно ако не беше ИТН, нямаше да стане толкова интересно.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:08, 07 окт 21

ИТН ще гледат политиката през крив макарон и трябва да платят разходите по изборите и двата пъти защото ощетиха страната и забавиха развитието

2 Анонимен 11:30, 08 окт 21

Има Такова Недоразумение - ИТН, се радват, че няма да са в светлините на прожекторите. Не искат и не са способни да взимат важни решения и да са водеща политическа сила.
Надяват се да са в парламента с няколко местенца, да цоцат паричките на народа и никой за нищо да не ги закача.
Тотални смешници, които будят погнуса и отвръщение!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама