Миграционният натиск: Отпускат милиони за армията и оградата

15:40, 06 окт 21 / Политика 25 1669 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерски съвет отпуска до 25,2 млн. лв. на Министерството на отбраната за участието на военни и техника в охраната на границата с Турция и Гърция заради увеличения миграционен натиск.

В края на август военният министър Георги Панайотов съобщи, че има готовност за изпращане на техника и хора по границата, но това би струвало по четири милиона лева на месец. С тези средства ще бъдат изпратени 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника. Ведомството обаче не разполагаше с тях.

Първите военни отиват на границата

При необходимост военните ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост). По последна информация центровете за бежанци у нас все още имат капацитет, но се запълват бързо.

Освен това правителството опусна и още до 5 млн. лв. за ремонт по оградата на границата. Преди седмици Министерски съвет прехвърли отговорността за нея на МВР. До преди това съоръжението беше публична държавна собственост, за която отговаряха областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас. Веднага след решението от МВР публикуваха видеокадри, на които се вижда състоянието на оградата по границата. От тях става ясно, че на определени участъци по нея има дупки. А на места липсват цели части. На кадрите са заснети и дупки, които са прокопани под самата ограда.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама