Български капитан с екипаж се качва на кораба „Вера Су“

17:02, 06 окт 21 25 2264 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Без възможност за освобождаване и разтоварване остава корабът „Вера Су“, след като екипажът му пожела да го напусне. Сега плавателният съд ще бъде поет от български екипаж начело с директора на „Морска администрация“, за да продължи операцията, обяви пред bTV транспортният министър Христо Алексиев.

За нас това е странен акт, защото нищо не налага евакуация. Ситуацията не е променена от преди дни, дори корабът е стабилизиран. Това е един вид диверсия от страна на корабособственика и на екипажа“, подчерта той.

По думите му при липса на екипаж „няма да е възможно да се извършат каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба“, но освен това и става ничия територия и така с качването на български екипаж съдът става наша собственост. Алексиев посочи, че началникът на „Морска администрация“, който е капитан далечно плаване, вероятно ще поеме кораба заедно с екип специалисти.

Министърът отбеляза, че грешките от българска страна в целия сюжет са поне две – липсата на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачния избор на технология за разтоварването му след това. „През 2020 г. беше нарязан уникалният спасителен кораб „Перун“, отбеляза Алексиев.

Това е ситуация, която ще остане в световната история“, подчерта той.

Дайте ни възможност и сами ще си организираме екокатастрофа

Спасяването на екипажа

Операцията по евакуацията стартира в 15.40 часа. По информация на БНТ към 16.20 часа на брега вече са четирима от моряците. Преди това по въжената линия бе изнесен техен багаж. Още 5 души от екипажа чакат пред въжената стълба. Предстои да видим дали всички ще се качат на брега. Така, най-вероятно целият екипаж ще бъде евакуиран. На кадрите на БНТ се вижда как вълните на морето заливат палубата на кораба. Очаква се моряците да бъдат настанени в Каварна и най-вероятно да бъдат карантинирани.

Холандската фирма, специализирана в спасяването на кораби, трябва да представи в „Морската администрация“ план, по който ще се осъществи изтеглянето на кораба. Очаква се от салвидж компанията да направят оглед на мястото на инцидента днес. Още в 6-ия ден от случването на инцидента транспортният министър Христо Алексиев посочи, че е използвал лични контакти, за да се заеме със случая холандска фирма, която е участвала в спасяването на руската подводница “Курск”.

Собственикът на заседналия кораб намерил компания за спасяването му

Надуваемите баржи пристигат, но времето не позволява да се ползват

Същевременно трите надуваеми баржи, които изпраща към България Европейската агенция за морска безопасност, ще пристигнат на Морска гара-Варна около 15 часа, съобщи Румен Николов, главен директор на главна дирекция "Аварийна безопасност" в Морската администрация. Става въпрос за надуваеми съоръжения с вместимост 100 кубика. Те са предназначени за съхранение на течни товари и имат дължина 15 метра и ширина 5 метра.

На тях се разчита за разтоварването на част от товара, до който вече е достигнала нахлулата в хамбара на кораба вода. Конкретно, с помощта на помпи се очаква прехвърляне на част от товара от 2800 тона азотни торове.
В момента обаче силният вятър и лошото време не позволяват да се използват още днес баржите.

“Чака се по-добро време, за да влязат в действие и надуваемите баржи. В надуваемите платформи могат да се поберат 100 тона втечнен товар. Те са три с цел да се ускори времето за разтоварване на тази част от продукцията, която вече е засегната от водата”, обясни още Николов.

Разпъването на баржите ще стане обаче след като метеорологичните условия се подобрят, уточни още той. Не можем да подложим на риск хора и техника при вълнение на морето 4 бала.

Състоянието на кораба е устойчиво

Междувременно състоянието на кораба се определя като устойчиво.

“Състоянието на екипажа е добро, състоянието на кораба е устойчиво. След направените акции за укрепването с три котви и към брега, независимо от усилването на вятър и вълнението, корабът е стабилен", каза Румен Николов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама