Избори под „високо напрежение“: Кой е виновен за скока на тока?

12:45, 08 окт 21 25 2601 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Седмица преди официалния старт на предизборната кампания държавата отново се тресе. Този път заради прогнозите за рекорден скок в цената на тока, предизвикана от главоломното повишение на природния газ на световните пазари. Това доведе и до домино ефект от поскъпване на производствените цени в редица сектори.

Бизнесът изпадна в шок, заради страха от предизвестен фалит, а домакинствата очакват пълна безизходица. И докато народът се чуди как да върже двата края преди настъпващата зима, то политиците използват ситуацията за печеленето на политически дивиденти. Общественото недоволство в подобни ситуации е особено опасно, защото всеки протест или гражданско неподчинение биха довели до политическа криза. Но кой всъщност е виновен и какви са причините да стигнем дотук?

Политиците загряха за шока с тока като арабски реотан

За ръста в цената на тока се знаеше още от началото на лятото. Въпреки това нито служебният кабинет, нито новосформираният парламент предприеха нещо по въпроса. Тогава фокусът бе насочен основно върху пандемията и неуспешните опити за сформиране на правителство. Токът остана на заден план. Само бившият омбудсман Мая Манолова на няколко пъти викаше от името на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ шефа на енергийния регулатор Иван Иванов на изслушвания в парламента. От това обаче полза нямаше. Законодателството на цялата ни енергетика остана непокътнато. И всички политици загряха като арабски реотан и нададоха гласност на проблема едва, когато се разбра, че пак ще ходим на избори.

Компенсации за скъпия ток, само след нова актуализация на бюджета

Капани ли доведоха до енергийната криза?

Не само в България, а и в цяла Европа се очаква шоково повишение на тока. За това обаче можеха да се предприемат някакви облекчаващи мерки още когато имаше действащ парламент. Защото сега ръцете на служебния кабинет са вързани и трябва да чакаме и да се молим този път депутатите в бъдещия такъв да се разберат. За да може, аджеба, да бъдат гласувани законодателните промени.

Но като изключим това, че страната ни не може да повлияе на ръста в цената на природния газ, проблемите с енергетиката у нас са съвкупност от куп други фактори. А те са се натрупали с годините и имаше как да бъдат променени.

Близо три милиона в ЕС нямат пари за отопление

Въпреки че в момента ГЕРБ се опитват да играят ролята на опозиция и яростно атакуват служебния кабинет и новосформиралите се партии и коалиции, именно те стоят зад много от проблемите в енергетиката у нас. Все пак да не забравяме, че високата цена на тока през 2013 г. принуди Бойко Борисов да подаде оставка като министър-председател. Тогава хиляди хора се изсипаха по булевардите на страната, за да изразят недоволството си от спекулата с цената на тока и монополното положение на чуждестранните електроразпределителни дружества. Те поискаха регулация на енергетиката и получиха проверки на ЕРП-тата и на държавните енергийни фирми и институции, като Българския енергиен холдинг, НЕК и ДКЕВР. От това обаче не последва съществена промяна.

Преди дни екипи на ДАНС и МВР също иззеха документация от енергийната борса заради проверка на прокуратурата, но вероятно отново няма да има резултат.

Бетонирането на ГЕРБ в енергетиката

Очаквано тази пролет отиващото си правителство на ГЕРБ започна ударно да бетонира стари и нови свои хора в държавната енергетика за следващите пет години. Така новите бордове превзеха БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“ и „Минпроект“. А по-късно се оказа, че са изгубили и пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана с Газпром.

Но за това безхаберие не са виновни само те, а и министърът на енергетиката Андрей Живков, който така и не успя да си разчисти къщичката от зависими лица. Все пак, както е казал народът, „Не е виновен само този, който яде баницата, а и този който му я дава“.

Скокът в цената на тока: Ядрото на предизборната кампания

Ниското предлагане

На фона на всичко това българската национална електроенергийна борса страда от ниското предлагане. Големите количества идват от държавните централи на БЕХ. А те от своя страна пък имат навика да продават на регулирания пазар чрез дългосрочни договори и пускат много малка част от тока си на борсата. Това дава възможност и на частните ТЕЦ и ВЕИ да генерират огромни печалби в отделни моменти.

Обединени сме с Гърция, но не и с Румъния, където токът е по-евтин

В същото време страната ни е полувключена в електроенергийните пазари на ЕС. Обединени сме с Гърция, което ни дава достъп до скъп ток, но не и с Румъния (и оттам с цяла Централна и Източна Европа), което би ни дало достъп до относително по-евтин ток. Края на лятото получихме обещанието, че до 31 октомври ще се обединим и с Румъния, но дали това ще стане факт, предстои да разберем.

Годините минават, а ние сме все така зависими от руския газ

Годините минават, а България си остава все така зависима от руския природен газ, който поскъпва непрекъснато. За скъсването на връзката ни със северната страна се говори от повече от 10 години. И въпреки обявяването на проектите за междусистемни газови връзки със съседните страни, договорите с Азербайджан за каспийски газ и създаването на газова борса и възможността за т.нар. виртуални сделки, при които не са нужни физически тръби, това така и не се случи. А газовата връзка с Гърция още се бави и до окончателното и пускане ще има да си чакаме още.

ТЕЦ „Марица Изток 2“

Проблемите с бъдещето на ТЕЦ „Марица Изток 2“ не са от вчера. Това е най-губещото предприятие в България и въпреки милиардната помощ, която получаваше досега от държавата, то е в технически фалит. Без перспективи за бъдещето. Но отново заради изборите нито ГЕРБ, нито служебният кабинет се осмелиха да я затворят. Не посмяха и депутатите в последните два парламента. И така проблемът се отложи за след вота. 

Вместо екологично решение, отново се обръщаме към въглищата

Всички тези фактори накрая водят до обратен ефект. Вместо да достигнем до екологично решение и повече хора да решат да се отопляват на ток, много домакинства ще посегнат отново към въглищата и дървата. Чието горене в пъти повече замърсява въздуха и ощетява гората. Да не говорим, че в някои ромски квартали аха да ги убедим да минат към по-екологични начини на отопление и накрая пак се горят гуми, парцали и всичко, каквото намерят.

А високите цени на природния газ карат, не само потребителите, а и производителите на енергия да се обърнат към въглищата, за да изпълнят целите си.

Проблемът може да е глобален, но в страна като нашата, където заплатите са най-ниски за ЕС и има най-много енергийно бедни домакинства, той е много по-осезаем. Обещанията и прехвърлянето на вината от една институция на друга, от едно управление на друго, не водят до нищо друго освен до едно голямо разочарование и огорчение сред народа. И преди политиците да се оправдаят, че така е в цяла Европа, може би е добре да решат първо натежалите с годините вътрешно енергийни проблеми.

На народа му омръзна от избори, но със сигурност ще е безпощаден, ако след поредните не се предприемат адекватни действия от страна на бъдещото Народно събрание и правителство. А от опит знаем, че не веднъж властта е падала именно заради гнева на протестиращите. Особено, когато се намират в прегръдката на коварната зима.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама