Христо Иванов предрече балотаж за Лозан Панов

10:41, 09 окт 21 / Политика 25 1518 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лозан Панов ще бъде на балотаж, защото той поставя теми, които са структуроопределящи за политическия дебат в България. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Г-н Панов дълго време беше един от малцината институционални говорители на гледните точки на демократичната общност. Беше естествено да получи подкрепата ни. Не на последно място той е независим, защото е излъчен от хора, които са независим. В инициативния комитет, издигащ Лозан Панов за президент, няма нито една партийна кандидатура“, обясни той в ефира на bTV.

Панов нарече Радев „фалшив герой“

По думите на Иванов, „когато Радомир Чолаков е председател на Инициативния ти комитет и ти кажеш, че нямаш нищо общо с ГЕРБ, е повече тъжно, отколкото смешно“. Според него в политиката професионализмът и демократичните традиции са много важни.

„Важно е също и да усетим промяната, която се случва във времето. Хората не искат да сменим Бойко Борисов в ролята му на „един голям, който събира много власт в себе, с друг такъв. Хората искат диалогичност и всичко да се сложи на кръглата маса на равнопоставен разговор, в който да доминират обществените интереси, а не междуличностните отношения“, смята съпредседателят на „Демократична България“.

Иванов добави, че предишните два тура избори са били цената всички да научим този урок.

„Надявам се следващия парламент да започне с яснота около няколко неща: ще има коалиции, които ще стъпят на цялостни, внимателно изработени коалиционни споразумения; ще има споделяне на отговорност; ще има разговор за биографиите и капацитета на хората, които се номинират за определени позиции. Всичко това ще е, за да сформираме управление, което да може да си постави амбициозната задача да промени страната“, каза още той.

„Червените линии“ в политиката

„Акцентът за нас ще бъде внимателното структуриране на отношенията в една бъдеща коалиция, с ясните „червени линии“ по отношение на ГЕРБ и ДПС. Относно БСП „червената линия“ е, че не можем да подкрепим управление с техен мандат и въпреки негативизма, който се изля върху нас, в миналия парламент удържахме на този ангажимент“, заяви Иванов.

Според него ГЕРБ трябва да останат извън властта достатъчно дълго, за да престанат да бъдат носител на токсичност.

„Радев има за какво да бъде критикуван, независимо от това, че той по отношение на трудните теми за съдебната реформа и състоянието на прокуратурата застана на правилната страна на историята. Конкретно той има за какво да бъде критикуван по отношение на това как подходи за избора на главния прокурор Иван Гешев, пропусна възможността да употреби цялата пълнота на ролята на президента в един такъв избор“, смята той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама