И строители се включват в протестите срещу Комитова

11:26, 09 окт 21 25 1915 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Камарата на строителите в България подкрепя протеста на Българска браншова камара „Пътища“ и настоява за оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

„Недопустимо е ресорният министър да не знае колко строителни компании работят в България и да твърди, че те са 21 000. За кой ли път в публичното пространство арх. Комитова „хвърля“ цифри и понятия, които очевидно не разбира“, се казва в позиция на КСБ.

Комитова: Не приемам за чиста монета, че всички строители са без заплати

Междувременно министър Комитова обяви, че фирмите от Пътното строителство са разделени на две - част от тях са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., а останалите - не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това до нищо не води”, заяви тя в ефира на Нова телевизия.

Тя посочи, че в Агенцията на труда не се забелязват масови уволнения и съкращения в строителни фирми.Когато се запознаем кои са фирмите, ще проучим и колко работници са ощетени. Защото този протест може да изпълнява няколко други задачи. Първо, да раздели протестиращите фирми. Второ - да раздели пътните строители от другите строителни фирми. В България има над 21 000 строителни фирми с над 155 000 работника. Те са много повече, защото това е броят на официалните. От всички 21 000 - 21 протестират, тези от пътното строителство. Останалите фирми всички работят от години в пазарни условия, състезават се за поръчки, цена и качество. 21 фирми от пътния бранш от години работят без поръчки, без да се състезават, с пари, получени авансово, и с 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство и на държавата, и на АПИ. И какво се получава, разделение между фирмите", обясни тя.

„Кризата не засегна строителния бранш. Тези хора, които казват, че нямат заплати, трябва да се представят кои са. Никой от нас не разбра кои фирми протестират, колко са тези фирми и кои са. Откъде да знаем дали е вярно, че тези хора имат или нямат заплати. Не го приемам за чиста монета. Имахме два протеста – във вторник и в петък, виждаме едно голямо разделение. Във вторник протестираха фирми, които не са получавали аванси от пътното строителство. В петък протестираха фирми, които са получили аванси в размер на 1,5 млрд. лева. Има разделение, което не сме произвели ние, а е наследство от предното управление”, обясни тя.

Тя обяви, че от понеделник ще разговаря само със собственици на фирми, без посредници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама