Собственикът на заседналия кораб умишлено не го спасявал, за да вземе застраховката

17:00, 10 окт 21 25 2125 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Собственикът на заседналия край Камен бряг кораб „Vera SU“ умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба и неговия товар и го водил към затопяване, за да вземе застраховката. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Христо Алексиев, който проведе поредица от срещи с представители на салвидж компанията, застрахователя на кораба и застрахователя на товара.

Дайте ни възможност и сами ще си организираме екокатастрофа

От салвидж компанията обявха, че имат готовност и дават гаранции за бързото разрешаване на ситуацията, но до момента не са получили възлагане на операция от страна на турския корабособственик.

Липсата на адекватни действия от страна на турския корабособственик по възлагане на поръчка към салвидж компания и лошите атмосферни условия, могат да доведат до отлагането на акцията по спасяването на кораба.

Държавата ще претендира всички направени разходи по операцията и евентуални щети

Министър Христо Алексиев проведе срещи и с всички представители на застрахователните компании, ангажирани с случая и постави въпроса за пълното възстановяване на разходите, направени от българската държава до момента и бъдещите такива. 

„Няма да толерирам по никакъв начин такова поведение спрямо българската държава. Всички заинтересовани страни работим в пълна координация, за да се защити интереса на страната ни, да се минимизира негативното влияние върху околната среда и да не се допусне опит за застрахователна манипулация. Държавата ще претендира всички направени разходи по операцията и евентуални щети.“, обяви министърът, цитиран от неговия пресцентър

Утре представители на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, на салвидж компанията и на застрахователите ще направят оглед на актуалното състояние на кораба и ще представят предложения за по-нататъшните стъпки по спасителната акция. След огледа, приоритетно ще започне извозване на останалите опасни материали – остатъчното гориво, акумулатори (ГСМ) и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама