Военните стават строители: Ще ремонтират оградата по границата

13:19, 11 окт 21 25 2190 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Военните сами ще ремонтират оградата по границата с Турция, която на места е в окаяно състояние, съобщиха министрите на вътрешните работи и отбраната Бойко Рашков и Георги Панайотов.

Именно военните изградиха сами първите 30 километра от оградата във вече далечната 2014 година, като тогава имаше серия скандали. След това съоръжението започна да се строи от частни фирми, като цената на километър се оказа вече в пъти по-висока със сериозни съмнения за злоупотреби и далавери.

Сега военните ще поемат сами ремонта, включително, за да няма съмнения за далавери. „Споразумяваме се с Министерството на отбраната, които да поемат фактическата ремонтна и възстановителна част с тези средства, така че ние няма да сключваме никакви договори с външни фирми. Смятам, че това е тактически по-правилно, ще предпазим целия кабинет от евентуални упреци за, знаете за какво, каквото е било преди, когато са изграждали съответното съоръжение“, обясни Рашков по време на правителственото заседание миналата седмица, чиято стенограма вече е публикувана.

Турция няма да се превърне в европейско депо за бежанци от Афганистан

Правителството отпусна допълнителни разходи по бюджетите на министерствата на отбраната и вътрешните работи заради очакваната мигрантска криза. МВР ще получи 37 млн. лева допълнително тази година. И отделно 5 млн. лева за ремонт на оградата по границата с Турция. От скоро вътрешното министерство пое стопанисването на съоръжението от областните управители. Оградата се нуждае от солиден ремонт, защото на много места е пропаднала, има дупки по нея и обрасла с растителност. Военното министерство пък ще получи до 25 млн. лева. „Натискът се е увеличил в сравнение с миналата година в зависимост от границата, която се преодолява от мигрантите, дали е българо-турската или гръцко-българската граница, съответно шест-седем пъти, респективно 11 пъти“, посочи вътрешният министър.

Военният министър Георги Панайотов обясни, че „качеството на работите, които са извършвани от Министерство на отбраната по изграждането на това заградно съоръжение излиза, че са много по-високо, отколкото качеството на работата, която са извършвали други контрагенти“.

Министерството на отбраната ще ремонтира и един вертолет „Кугър“ с отпуснатите допълнително пари. „Кугър“-ите са едни от най-модерните придобивки на армията, но заради липсата на пари за поддръжката има летят малка част от тях. 12 милиона лева от тази сума ще бъде използване за привеждане в летателна годност на вертолет „Кугър“, който е планиран за участие в усилване на граничното наблюдение, извършване на медицинска евакуация по въздуха, участие в операции по търсене, спасяване и евакуация в граничната зона“, каза Панайотов.

С 5 млн. лева пък ще бъде използвана за ремонт, подмяна на елементи на дистанционно управляема летателна система „Aerosonde“. Ще бъде също така и придобита допълнителна наземна станция, с което радиусът на действие на тази безпилотна летателна система ще се увели от 140 км на 420 км. 

Граничната ограда с Турция, която вече се поддържа изцяло от МВР, на много места е изпочупена, срязана и обрасла с дървета и храсти. За да се представи реалното ѝ състояние, МВР засне специално видео с продължителност над 18 минути показва кадри от съоръжението по цялата му дължина – през областите Бургас, Хасково и Ямбол, пише „Медиапул“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама