Президентската интрига се заформи: Ще измести ли някой Радев?

15:30, 12 окт 21 / Политика 25 2446 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

До преди седмица президентската надпревара изглеждаше скучна и предизвестена, а всички политолози побързаха да заключат, че на тези избори фокусът ще е главно върху парламентарния вот. Сегашният държавен глава Румен Радев изглеждаше като бегач на дълго разстояние, ама с джуджета. Конкуренция му бяха само няколко напудрени екзотични кандидатури с националистически и русофилски нюанси, като вечния протестър Йоло Денев, певицата Луна, журналистката Цвета Кирилова, лидерът на „Русофили“ Николай Малинов и пр. 

Аха, народът да заспи и в последния възможен момент се появиха истинските, сериозни конкуренти на Румен Радев. Това са ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ. Всички, без последния, издигнати от инициативни комитети. Така изведнъж президентската кампания даде ясна заявка, че не само ще бъде интересна, ами може би дори ще надмине интригата за парламентарния вот. Около какво обаче ще обединяват народа кандидатите за баща на нацията?

Битката на идеи между кандидат-обединителите на нацията

Според Конституцията държавният глава е с ограничени правомощия. Да, не може да подкупва народа в предизборната си кампания, както депутатите - с по-високи пенсии, заплати, по-евтин ток и хубави пътища. Но неговата позиция е от изключителна важност, а функциите му позволяват да упражнява контрол на останалите власти, налагайки стандарти и давайки гласност на важните въпроси. 

Близо 200 души издигнаха Радев и Йотова за нов мандат

Румен Радев

Ето защо Румен Радев в духа на миналогодишните протести и издигнатия от него лозунг „Мутри вън!“ даде заявка, че в следващия мандат ще продължи да се бори именно за излъчването на нов тип управление, укрепване на върховенството на закона, пресичане на злоупотребата с властта и кражбите, за инвестиции в човешкото развитие и гарантиране на свободата на медиите. Всички тези цели си ги бе поставил и при първия мандат. Някои обаче не успя да изпълни. Тук вече идва и въпросът дали народът ще оправдае това и ще му гласува отново доверие, фокусирайки се само върху свършеното. 

Основното, върху което така и не успя да постигне резултат, е да издейства по-голяма тежест на своите правомощия и след повторно вето да не остава с вързани ръце. Нещо, което може да стане само с промени в Конституцията, гласувани от парламента. 

Безспорно и работата на издигнатото от президента служебно правителство също ще окаже влияние, защото хората обвързват двете институции. Със сигурност обаче гласът на Радев се чуваше от всички, въпреки оглушителните викове и обвинения на ГЕРБ. А неговото 5-годишно служене на нацията придава тежест, която трудно би могла да се пребори. 

Досегашният вицепрезидент Илияна Йотова пък се бореше през годините за приобщаването на българите в чужбина. Макар и не големи, успехите, които постигна със сигурност няма да останат незабелязани. А гласовете от чужбина, както се убедихме от последните избори, носят не малка сила в страната ни. 

Вицепрезиденти с нежни имена

Лозан Панов

Лозан Панов пък обеща да довърши незапочнатата от последните няколко парламента - съдебната реформа и да постигне независимост. Каузи, за които се бореше и на сегашния си пост, като председател на ВКС. Той също често бе спъван от главния прокурор Иван Гешев и неговите поддръжници под шапката на Темида. 

А неговият вицепрезидент Мария Касимова-Моасе пък даде обещание за промени в социалната система. Друг проблем, който разтресе държавата през последните години покрай протестите на майките от „Системата ни убива“. Самата Касимова също е била част от не една социална кампания. Тя си постави за цел и развитие в образованието, ресор, към който повечето вицепрезиденти поемат. 

Мисията ми е да служа на истината и добродетелността

Анастас Герджиков

Единственото нещо, за което проф. Анастас Герджиков се е застъпил наистина категорично е да се бори за обединението на народа. А основната опорка на членовете на ГЕРБ срещу сегашния държавен глава Румен Радев бе именно, че бил разединител на нацията. Твърдение, което не е съвсем доказано, при положение, че държавният глава успя да обедини около себе си най-много партии и коалиции. 

Според Конституцията президентът наистина трябва да олицетворява единството на нацията, но той трябва и да представлява страната ни в международните отношения. Ректорът на един от най-престижните университети у нас обаче до момента не е изразявал силна позиция по нито една от належащите национални и международни теми. Повечето му коментари са сдържани и неутрални, като често отбягва съдържателните въпроси. 

Жена под пагон става вице на ректора на СУ

Неговият вицепрезидент полк. Невяна Митева пък се обяви срещу дискриминацията в армията и работи за това България да има жена-генерал. Но въпреки, че се очакваше нейното издигане да е острие срещу Румен Радев, тя избягва да коментира всичко, свързано с него. 

Мустафа Карадайъ

За първи път в надпреварата за президентския пост влиза човек с турско име - Мустафа Карадайъ. Макар да сме в ЕС и българите да са едни от най-толерантните народи, това е изключително чувствителна тема за тях. Защото народът помни историята на страната ни. А призивите на партията му да се разреши агитацията на турски език по време на местни и парламентарни избори неведнъж е скандализирала обществото. За президентския вот това със сигурност няма да е от полза. Няма да са и речите на развален български език. Това от своя страна силно отслабва шанса на Карадайъ да стигне до поста на „Дондуков 2“.

Неговото издигане сякаш е не заради самата победа, за която и те самите са наясно, че няма как да получат, а за да докажат, че ДПС все още са фактор. Неведнъж от Движението са казвали, че всички партии странят от тях, но когато опират до подкрепа ги търсят за помощ. Самият Юнал Лютфи, който е един от основателите на Движението обяви, че партията вече е минала етапа, в който играе ролята на балансьор

Евродепутатът Искра Михайлова в ролята си на вицепрезидент пък се предполага, че ще се опита да бъде връзката на страната ни с Европа. 

В същото време все още не сме чули за какво друго ще се бори кандидат-президентската двойка на ДПС. 

Козът, който Борисов извади от ръкава си

Разпиляване на електората

Макар това да са четиримата основни кандидати, които имат най-голям шанс за президентския пост, тази година имаме много претенденти, което със сигурност ще разпилее вота. Дори патриотите се разцепиха и решиха всеки поотделно да се бори за народната любов. Изглежда обаче, че повечето са се включили в надбягването само колкото да присъстват. Но заради големия брой на състезателите балотажът изглежда все по-вероятен. А въпросът тук не е кои двама претенденти ще се сблъскат на втори тур, а кой ще влезе в пряка битка с Румен Радев. Това е и причината всички кандидати да са се фокусирали единствено срещу него. Несъмнено Радев е най-разпознаваемото лице за това е важно как другите ще позиционират себе си, за да излязат от кръга на партиите, които ги подкрепят или средите, от които идват. 

Тепърва обаче се очаква да се видят истинските лица на всички претенденти за обединители на нацията. Ако съдим по биографиите им, то дебатът между тях обещава да бъде интелигентен, възпитан, премерен и със смислено политическо съдържание. До момента сегашният държавен глава упорито избягва медийни участия. След официалния старт на кампанията, може би това ще се промени и дори може да обърне палачинката в надпреварата.

Последващата подкрепа на партиите и изостаналите в надпреварата играчи на балотажа ще бъде решаваща. Тя ще покаже дали те могат да се абстрахират от своите предразсъдъци в името на благото на нацията, или ще останат безмълвни и неумеещи да приемат с достойнство загубата. Поведение, което е непристойно и непростимо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама