Протестът на пътните строители временно спира

14:44, 12 окт 21 25 1838 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Протестите на пътните строители за следващите два дни спират. Диалогът между бранша и държавата е възстановен. Това съобщи председателят на УС на Българска браншова камара „Пътища” Стефан Чайков след среща с министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

Пътните строители се надяват през тези дни да „се работи да се изчистят въпросите от юридически и финансов характер“ и „достигане на окончателно решение“ по казусите.

Днес се проведе петият пореден протест на пътностроителните фирми, които за втори ден струпаха тежка механизация на жълтите павета в столицата. Причина за недоволството на пътния бранш е липсата на диалог с държавата за неразплатените средства на фирмите за свършена работа по договорите за текущ ремонт и поддържка. Сумата, която имат да получават пътните компании от държавата е над 930 млн. лева. Позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е, че този въпрос трябва да бъде решен от новото Народно събрание.

„В Агенция „Пътна инфраструктура” започва фактурирането на нефактурираното зимно поддържане от миналата година. Най-накрая сме във фаза на диалог. Г-жа Комитова прави всичко възможно да има пари за пътноподдържащите фирми, въпросът е в какъв размер ще са и кога ще започне разплащането, каза още Чайков”, цитиран от БГНЕС.

Край на скритото възлагане при „ин хаус“ поръчките

Междувременно правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че Министерството на правосъдието предлага промени в Закона за обществените поръчки, в частта за т.нар. инхаус поръчки, по които ГЕРБ раздаде милиарди на пътния бранш без състезание.

За да бъде спряна тази порочна практика се предлага да се въведе ограничение, което да казва, че такова вътрешно възлагане може да се прави само ако изпълнителят на задачата има ресурс - човешки и технически, да извърши поне 80 процента от дейностите по договора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама