Коронавирусът у нас: Разпространяват се неверни твърдения за смъртността

14:51, 13 окт 21 25 2192 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Разпространяват се неверни твърдения и изводи по отношение на смъртността от коронавирус у нас. Това каза на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров. В тази връзка здравните власти дадоха повече информация относно смъртните случаи от COVID-19 у нас през цялата пандемия.

„Тази епидемична вълна се развива относително бавно. През последните дни обаче започна да се повишава малко по-интензивно в сравнение с предишните дни“, каза проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър. Увеличаването на броя на смъртните случаи безпокои абсолютно всички, допълни тя.

Каква е смъртността у нас от началото на пандемията?

По време на цялата първа епидемична вълна общият брой на починалите е 7920 души, а по време на втората - 8459 души. Кожухарова направи сравнение на първите девет седмици на всяка една от вълните. В момента сме приключили именно деветата седмица на третата вълна на коронавирус. По време на първите девет седмици на първата вълна броят на починалите е 4735 души, а за същия период на втората вълна - 4479. По време на третата смъртните случаи са 3364 души. По думите на проф. Кожухарова това е доказателство, че „Делта“ вариантът, макар и по-бързо разпространяващ се, не е непременно по-смъртоносен.

„Не става въпрос обаче за смъртните случаи, които са наблюдавани директно свързани с коронавирусната инфекция. Истината е, че при всяка една от вълните броят на смъртните случаи всяка седмица се увеличава значително и надвишава обичайното си ниво“, поясни тя.

Както се вижда от данните, смъртността в момента е с около 1/3 по-ниска от предишните вълни. Основната причина за това вероятно е, че има 20% ваксинирани хора вече, а вероятно и още толкова преболедували“, обобщи Стойчо Кацаров.

По-добре сме от Сърбия и Румъния

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова направи сравнителен анализ между заболеваемостта у нас и съседните ни страни. По думите ѝ данните са за 2-седмичен период, на 1 млн. души „Докато в България имаме около 4000, в Сърбия са 12-14 хил. – в пъти повече. Сходни са показателите с Турция – заболеваемостта у нас е малко по-малка. По отношение на Албания – там имат по-малко от нас. Гърция – подобно на Албания. С Румъния – в пъти по-висока заболеваемост в северната ни съседка“, допълни Христова.

Колко са COVID леглата и колко от тях са заети?

У нас в момента има 7268 COVID легла, от тях интензивните са 760. Към 13 октомври заетите легла са 5646, а интензивните – 485. Или в проценти – общата заетост на леглата е 71 на основните и 63 на интензивните. От здравното ведомство обясниха, че най-голям брой заети легла има в Търговище, Габрово, Шумен. Най-слаба е заетостта във Враца и Плевен.

В страната има разкрити почти 100 COVID зони, където помощ могат да потърсят пациенти с леки или средно тежки симптоми. Изпратени са писма до ръководствата на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус. Там, където има повишаване на смъртността, Стойчо Кацаров иска от директорите да свикат медицинските съвети и да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните. „Ако преценя, че е необходима някаква корекция в поведението по отношението на лечението на коронавируса, да предприемат мерки и да ни информират“, поясни служебният здравен министър, цитиран от bTV.

Данните от последното денонощие

3460 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. 87% от тях са при неваксинирани. Това сочат  данните на Единния информационен портал. Направени са 17 981 теста, което значи, че процентът на положителните проби е над 19%.

Най-много нови случаи има в София – 951, следват Пловдив – с 288, и Варна – с 255.

През вчерашния ден са починали 93-ма души с коронавирус, като 91% от тях не са били ваксинирани. Като излекувани а отчетени 1169 души. Увеличава се броят на пациентите, които се лекуват в болница – 5 646 души, като от тях 485 са в интензивни отделения.

За последните 24 часа са поставени 7669 дози ваксини. Със завършен ваксинационен цикъл са над 1,3 млн. души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама