„Искам да ида в парламента“: Изненадите и рокадите при кандидат-депутатите

09:30, 15 окт 21 / Избори 2в1 25 1805 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Искам да ида в парламента! Иди! – никога нема да имаш хемороиди“, изпяха през далечната 2005 година „Ъпсурт“. Днес, 16 години по-късно, Ицо Хазарта слиза от рап сцената, за да се влее в политиката.

Именно неговата поява сред кандидат-депутатските имена е една от големите изненади на тази (трета поред за годината) предизборна кампания. Осъзнал, че не прави нищо, докато „песнички пее“, Хазарта решава да „продължи промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев. Той обаче няма да е просто редови кандидат-депутат, а водач на листа в столицата, а ако получи място в следващия парламент, ще се занимава с образование.

В „Колега“ „Ъпсурт“ си пожелават „турне като на Ку-Ку бенд“, а днес Хазарта нагазва в политическото блато, след като самият Слави Трифонов замени телевизионния ефир с партийното инженерство. Така само след месец вечният сблъсък „рап срещу чалга“ ще получи своето политическо решение, въпреки че Трифонов не се бори за място в парламента.

Битката за София е „Майко мила“

Шегата настрана, Ицо Хазарта, е козът който т. нар. „Харвардци“ ще използват за лидерската битка в София. Христо Петров (както е по лична карта) се хвърля в дълбокото в директен сблъсък с политическите лидери - Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП), Николай Хаджигенов (ИБГНИ), Красимир Каракачанов (ВМРО), Волен Сидеров („Атака“) и Костадин Костадинов („Възраждане“). Така най-накрая Хазарта ще може да се изправи в словесен батъл срещу онези с „партийните куфари“, на които е посветил не един и два реда от своите парчета.

Надпреварата в София обаче няма да е лесна и за него, защото в нея се впуска и интернет фурията Елисавета Белобрадова, позната на мнозина с псевдонима Letiashtata Kozzila Erato и със създадената от нея фондация „Майко мила“. На миналите избори тя събра близо 8 хил. преференции и размести листата в друг столичен район, а сега лидерът на „Демократична България“ ѝ отстъпва лидерското място в листата за 25 МИР.

В останалите два столични района също ще има лидерски битки. В 23 МИР сблъсъкът ще е между Асен Василев („Продължаваме промяната“), лидерът на СДС Румен Христов (ГЕРБ-СДС), ген. Атанас Атанасов („Демократична България) и Мая Манолова (ИБГНИ). А в съседния 24 МИР сили ще премерят Кирил Петков („Продължаваме промяната“), Арман Бабикян (ИБГНИ) и съпредседателят на „Зелените“ Владислав Панев (ДБ).

Лидерски дуели по места

Освен в столицата лидерски сблъсък се заформя в Пловдив, където един срещу друг се изправят Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков.

Във Варна сили ще мерят Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов, Костадин Костадинов, Веселин Марешки и лидерът на КОД Петър Москов („Национално обединение на десницата“), в Хасково  - Асен Василев и Татяна Дончева.

В Бургас шпаги ще кръстосат лидерът на НФСБ Валери Симеонов и лидерът на „Средна европейска класа“ Константи Бачийски, който води листата на „Продължаваме промяната“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ води в Кърджали и Шумен, а съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов е начело в Смолян. В Благоевград и Велико Търново начело на листата на „Национално обединение на десницата“ застава лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Стари муцуни в нова надпревара

Друга голяма новина в тази кампания е завръщането на Делян Пеевски в политиката. Той отсъстваше на изборите през април и юли, но този път е решил да участва в надпреварата за 47-ия парламент. Пеевски е участвал в състава на четири парламента (41-ви, 42-ри, 43-ти и 44-ти), макар реално в по-голямата част от работното време да е отсъствал. Изненадващото му завръщане се допълва и от факта, че този път няма да се кандидатира от Пазарджик, а ще води листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград.

За да излезе в пряк дуел срещу Пеевски, лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов повежда листата на коалицията в старата столица.

След отсъствието си в 46-ия парламент Цвета Караянчева ще щурмува 47-ото Народно събрание. Бившата председателка на парламента отново ще е първа в Кърджали, където на миналия вот ГЕРБ не успя да вземе мандат.

След като на предните избори останаха извън надпреварата, сега в играта се връщат и триото патриоти Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Веселин Марешки. Този път водените от тях формации се явяват поотделно, а не в комплект, както през юли. Лидерите пък са се отказали от идеята да дадат път на младите и отново са поели нещата в свои ръце.

От медицината в политиката и обратно

В ГЕРБ също станахме свидетели на неочаквана рокада. Бившият шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов влиза втори в листата на ГЕРБ в 23 МИР в София. За близките отношения между него и лидера на партията знаем още от времето, когато Балтов беше шеф на „Пирогов“, а Борисов – премиер. След като бе отстранен от директорския пост (а след това и уволнен като редови лекар) Балтов категорично отрече слуховете, че ще бъде кандидат на ГЕРБ за президент и изобщо, че ще влиза в политиката. Но ето, че случилото се е поредното доказателство, че във всеки слух има доза истина.

И докато един лекар се влива в редиците на ГЕРБ, друг ги напуска. Даниела Дариткова обяви, че няма да участва в изборите, тъй като смята, че в настоящата епидемична обстановка лекарските ѝ умения ще са по-полезни на хората. Ако този път се доверим на слуховете – до това решение е стигнала, след като е получила неизбираемо място в листата. Вместо нея начело в Смолян застава друг медик – анестезиологът д-р Красимир Събев. Дариткова наследи Цветанов като шеф на парламентарната група на ГЕРБ, след като той се отказа от ръководните си постове в партията. След първите парламентарни избори тази година обаче председател на групата на ГЕРБ стана Десислава Атанасова. Самата Атанасова сменя бившия спортен министър Красен Кралев на първото място в Русе, който сега е втори във Варна.

Интересно разместване има и в редиците на „Демократична България“, където пулмологът д-р Александър Симидчиев вече не води листата на коалицията в Софийска област, а е трети в 25 МИР.

Лекарски сблъсък пък се заформя във Велико Търново между бившия здравен министър Костадин Ангелов (ГЕРБ) и учения от БАН проф. Атанас Чорбанов („Има такъв народ“).

Популярните лица от листите

Партиите отдавна са открили „топлата вода“ и много добре знаят, че популярните лица в листите са също толкова важни, колкото и политическите остриета. За цвят и за някой друг like под формата на глас те привличат онези избиратели, които избират в последния момент по симпатии, а не по програма. Ето защо и този път сред кандидат-депутатите ще видим познати лица от бизнеса, спорта, социалните мрежи и културата. Любен Дилов - син и този път ще щурмува парламента, като водач на ГЕРБ в Бургас. Партията отново възлага доверие и на тиктокъра Живко Спасов, познат като „Кибритя“. Спасов е част от хасковската листа на ГЕРБ.

„Има такъв народ“ включва в надпреварата шахматистката Антоанета Стефанова, която бе и първата номинация на Слави Трифонов за премиер.

В листите на „Демократична България“ пък е известният блогър Иво Божков, който в момента е общински съветник в София. Той бе сред основните лица на антиправителствените протести през 2020 г. и всяка вечер излъчваше на живо демонстрациите.

С най-много популярни извън политиката лица като че ли може да се похвали „Продължаваме промяната“ и това е логично. Формацията разчита на чара и имиджа на своите лидери, но по-голямата част от лицата за тях не са известни на широката публика. Ето защо Петков и Василев имат нужда някой да им удари рамо в политическата надпревара. И след като обявиха, че няма да крадат кадри от други партии, те решиха да привлекат съмишленици от други сфери на обществения живот.

Така например шефът на куриерската фирма „Еконт“ Николай Събев е водачът на партията в Русе. А листата в Плевен е водена от ултрамаратонеца Иван Христанов. В редиците на „Продължаваме промяната“ е и най-успешният ни автомобилен състезател Димитър Илиев. Осемкратният рали-шампион на България ще води листата в Кърджали и е четвърти в Перник.

Любопитен факт е, че друг успешен рали състезател – Крум Дончев, също участва в предизборната надпревара, но се състезава за отбора на БСП. Двамата с Илиев са сред най-големите съперници на състезателните трасета, но и добри приятели. В това състезание Дончев има известна преднина, тъй като вече два пъти е сядал на депутатската банка и може да се смята вече за опитен играч в политиката.

Кой липсва?

Прави впечатление обаче, че в сравнение с предишните избори, сега броят на популярните лица е много по-малък и от списъка отсъстват футболисти, певци и дори миски.

Този път липсва и партията на Васил Божков „Българско лято“, която хем не беше допусната, хем се разсърди и реши напук да не търси мандатоносител. Причина за това се оказа липсата на банкова сметка на партията, като следствие на санкциите по закона „Магнитски“ и действията на българските власти.

В листите няма да видим още подсъдните бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви и Миню Стайков, които въпреки съдебните си дела бяха кандидат-депутати на вота през юли.

Шоуто превзема политиката или политиката се превръща в шоу – което и да кажем, ще е вярно за ситуацията у нас. В тази ситуация обаче рейтингът и публиката са от ключово значение. Ако зрителите са незаинтересовани и невзискателни програмата постепенно се изхабява, доскучава и дори опротивява. Ако публиката обаче след представлението с интерес и реагира при всяка промяна, тогава и качеството на шоуто става по-добро.

Остава ни месец до деня, в който ще пренаредим програмата и ще изберем основните действащи лица. Мислете!

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама