ВМРО настоява за проверка има ли право Мария Касимова да участва в изборите

19:03, 13 окт 21 / Политика 25 1856 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд за нарушение на Конституцията от вицепрезидента на Лозан Панов Мария Касимова-Моасе. Според партията Касимова не е изпълнила едно от условията за регистрация като кандидат за вицепрезидент, защото не е живяла в България през последните 5 години.

От ВМРО цитират основния закон: „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Допълват и тълкувателно решение на КС, според което това значи физически и трайно да е пребивавал в страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора.

От партията сезират съда на база на интервюта на Касимова-Моасе, в които е казала, че от 2015 г. не живее в България. От ВМРО настояват тя да се оттегли като кандидат за вицепрезидент, а и да бъде подведена под наказателна отговорност, защото е декларирала, че отговаря на всички условия.

Отговорът на Панов и Касимова

Запознахме се със съдържанието на жалбата и я приемаме като част от политическата битка и опит тя да бъде пренесена в съдебната зала, което е недопустимо. Подаването на жалбата е атака за отстраняването на една от основните кандидат-президентски двойки от надпреварата с квази-юридически аргументи”, заявяват Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе в позиция до медиите.

Според тях жалбата е правно недопустима и по същество неоснователна” тъй като с регистрацията си двамата не засягат интересите на ВМРО и не се ограничава тяхното участие в кампнаията.

Вицепрезиденти с нежни имена

Двамата обръщат внимание, че в жалбата „избирателно и тенденциозно” са цитирани само тези интервюта, които обслужват интереса на ВМРО, но са пренебрегнати други. В позицията се припомня, че децата на Мария Касимова са учили в България, тя самата е работила и плащала данъците си тук и има стотици публични изяви за разглеждания период.

При издигането на кандидатурата й за вицепрезидент е направена проверка, според която тя отговаря на изискванията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама