Има ли (НЕ)зависими кандидат-президенти?

10:00, 14 окт 21 / Избори 2в1 25 2076 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Вече са ясни всички имена и номера на кандидат-президентите. В надпреварата влизат 9 двойки независими кандидати за президент и вицепрезидент и 14 издигнати от партии и коалиции. 

Четири от двойките обаче изпъкват най-силно. Това са сегашните държавен глава Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и журналистът Мария Касимова-Моасе, както и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и евродепутатът Искра Михайлова.

Президентската интрига се заформи: Ще измести ли някой Радев?

Всички, без Мустафа Карадайъ, са издигнати не от партии и коалиции, а от инициативни комитети. Формат, който донесе голям успех за Румен Радев при спечелването на първия мандат. Този начин за издигане на кандидат-президенти не е никак неочакван, защото дава възможност за по-голям обхват на подкрепа и в същото време се избягва прякото свързване на кандидатите със скандалите около определени партии или коалиции. А членуването на известни личности като творци, общественици, писатели и интелектуалци в комитетите, носи допълнителен положителен нюанс и популярност на издигнатата кандидатура. 

Тази тактика не е от вчера и във времето умело се е използвала и от едни от най-властните президенти, които неведнъж са обявявани за диктатори - Владимир Путин (Русия) и Александър Лукашенко (Беларус). Трябва да се има предвид, че все пак и двете страни са президентски републики. Въпреки това изниква въпросът колко независими са всъщност кандидатите за президенти, когато са издигнати от инициативни комитети, които в същото време са подкрепени и от партии?

Независими ли са наистина кандидатите за президенти?

Лозан Панов

Ако съдим по членовете на изпълнителните комитети, то Лозан Панов най-силно се разграничава от която и да е политическа формация. В неговия комитет няма нито един партиен член. Подкрепата от „Демократична България“ дойде малко колебливо и едва няколко дни след неговото издигане. Самият той и вицепрезидентът му Мария Касимова-Моасе не са били партийни членове в миналото си. А в едно интервю, малко преди да стане ясно, че ще се кандидатира за президент, той заяви: „с начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че за която и да е политическа формация съм атрактивен“. 

Въпреки общите цели в съдебната реформа с ДБ, Панов за момента демонстрира резервираност към тях. А обединението от своя страна доста сдържано коментира подкрепата си към него (ако изключим няколкото посредствени статуса на членове на „Демократична България“ във Facebook). Сякаш са зад него само защото не са успели да се организират навреме и да намерят подходящ претендент. Възможно е и самият той да им е отказал в последния момент да бъде номиниран от тях, въпреки че към момента това не е коментирано в публичното пространство. Каквато и да е причината засега той не показва да има силна обвързаност с тях. 

Румен Радев

Що се отнася до сегашния държавен глава Румен Радевпрез годините той е бил упрекван неведнъж от ГЕРБ, че се държи като говорител на БСП, а не на нацията. Причината за обвиненията им е именно защото при първия мандат бе издигнат от инициативен комитет, който бе подкрепен от БСП. А вицепрезидентът му Илияна Йотова е била член на Националния съвет на партията допреди да бъде издигната. 

Сега обаче упреците на бившата управляваща партия за зависимост на кандидат-президентската двойка Радев-Йотова със столетницата не са съвсем основателни. Този път зад тях стои не само левицата, а и партии и коалиции от център-ляво и дясно. Част от неговия инициативен комитет, освен БСП, са „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме“, както и „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. С толкова широкопартийна и разноцветна подкрепа никой друг кандидат не може да се похвали. 

Освен това в последните месеци между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2 се усеща все по-голямо напрежение и разрив на отношенията, макар това да се отрича и от двете страни. В самия комитет на Радев този път имаше много малко членове на БСП, като липсваха знакови лица, включително лидерът. А едва няколко дни след издигането му Корнелия Нинова дори си позволи да критикува остро излъчения от него служебен кабинет. Вече ги няма ласкавите усмивки и величаене от страна на столетницата. Именно затова тяхната подкрепа сякаш вече не е с такава тежест както преди. 

Ясно личи и защитническата позиция, която заема лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов към Румен Радев. Наскоро именно той отговори на поредните критики на бившия премиер Бойко Борисов, за да докаже лоялността си към държавния глава. Все още обаче остава загадка защо ИТН решиха да застанат зад него и имат ли някакви предварителни уговорки за подкрепа, когато влязат в парламента. Било то за прокарването на определени законопроекти или за връчване на трети мандат, ако изпаднем в същата ситуация, като с предните два парламента или партията им загуби позиции на изборите. 

„Изправи се БГ! Ние идваме“ пък вероятно просто са наясно, че не са в позиция да играят пряко срещу големите риби. А явната им подкрепа за най-харесвания от народа политик, според социологическите проучвания, може да им носи само дивиденти при парламентарните избори. Освен това би било странно лидерът на коалицията - Мая Манолова, която е бивш член на БСП, да подкрепи някой друг кандидат. Тя обаче едва ли би искала нещо в замяна на удареното рамо. За нея ще е достатъчно, ако отново влезе в парламента, макар и на ръба. 

Подкрепата на „Продължаваме промяната“ пък е съвсем очквана. Видно тя изнерви доста лидера на левицата и я постави на второ място в сърцето на Радев. Възможно ли е обаче тя да е знак, че след евентуален втори мандат, държавният глава ще се присъедини именно към партията на своите бивши министри? Според Конституцията президентът има право само на два мандата, именно затова вероятно много партии и коалиции ще се борят за него след слизането му от „Дондуков“ 2. 

Вицепрезиденти с нежни имена

Анастас Герджиков

Но, ако погледнем комитета на проф. Анастас Герджиков, излиза, че той е най-тясно свързаната личност с определена партия. Част от него са голям процент кметове, бивши министри на ГЕРБ и членове. А твърденията на ректора на най-стария университет у нас, че няма нищо общо с никоя партия и очаква подкрепа от всички трудно биха убедили някого. За разлика от другите лидери на партии, които застанаха зад една или друга кандидатура, но запазиха известна дистанция, то Бойко Борисов постоянно си намира повод да изтъкне Герджиков. Наскоро дори го нарече „ректор на всички ректори“. Естествено, всяка негова поява пред медиите не минава и без яростно хулене по сегашния държавен глава. А самият Герджиков призна, че е приел поканата да се кандидатира, именно след като е разбрал, че ГЕРБ биха го подкрепили. 

Макар ГЕРБ да бе доскоро най-силната партия в страната, сега носи и своите негативи покрай последните скандали и разкрития около Борисов и неговото управление. Именно затова и никоя друга политическа сила, освен БЗНС на бившия министър на отбраната Николай Ненчев, не откликна на призивите за подкрепа на Герджиков. 

Партиите, които заявяват подкрепа за независим кандидат-президент, правят отстъпление заради страха от загуба. Изборите са механизмът, чрез който една политическа сила се утвърждава и проверява колко обществена енергия може да акумулира. Последните два неуспешни парламента обаче доказаха, че никоя партия не е достатъчно мощна. А фактът, че от последния парламент само една политическа сила се осмели да издигне партиен кандидат говори достатъчно. 

Да се твърди, че претендентите за президентския пост са независими, когато са издигнати от инициативни комитети, със сигурност би било наивно. Въпросът тук е каква е цената на това? Или както казва великият писател Херман Хесе: „Като цяло, човек има свободата единствено да избере своята зависимост“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама