Проектът „Пегас“ спечели наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“

15:20, 14 окт 21 / Свят 25 2086 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ беше връчена на журналистите от проекта „Пегас“ (The Pegasus project). Разследването обединява работата на 80 журналисти от цял свят от 17 медийни организации в 10 държави.

То разкри как над 50 хил. души, сред които журналисти, правозащитници и адвокати по целия свят, са били мишена на софтуер за следене, използван от няколко правителства. 

Стотици журналисти и политици били шпионирани чрез израелски софтуер

„Пегас“ е софтуер, разработен от израелската фирма NSO Group. Той успява да проникне в системите за управление на мобилните устройства, включително Android и iOS, като възможностите му включват записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли снимки, имейли, локации, както и тайно създаване на аудио и видео записи.

Израелската компания е продавала специализирания софтуер на поне 10 правителства, а те са го използвали, за да проникнат в телефоните на опозиционни политици и граждански активисти, пише „Свободна Европа“.

Наградата на името на убитата в Малта жураналистка Дафне Каруана Галиция се връчва за първи път. Тя е подкрепена от Европейския парламент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама