Ивайло Мирчев: Случката с ЦИК е целенасочена акция

09:54, 15 окт 21 / Избори 2в1 25 1434 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Не сме във война с ЦИК или РИК. На война сме за използване на електронно подписани документи, заяви Ивайло Мирчев в ефира на Bulgaria ON AIR по повод отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис. 

Той подчерта, че „Демократична България“ се е регистрирала електронно и на изборите през април, и на тези през юли без да има създадена спънка.

„Сега изведнъж, когато решихме да се регистрираме рязко се оказа, че има проблем. ЦИК днес е изпратила във всички РИК-ове да се направи проверка на всички наши електронни регистрации. Това е битка с технологични динозаври, които трябва да разберат, че ние сме в 21-ви век”, заяви още той.

„Демократична България“ може да остане без листи в 8 области

Бившият депутат обърна внимание, че основен приоритет за него е дигитализация на страната. Мирчев допълни, че в Европейският регламент ясно е описано, че електронният подпис е равен по сила на обикновения подпис.

За нас това е целенасочена акция. Не знам от кой все още. По-малко от два часа след като стана ясен проблемът с електронното подписване г-н Бареков внесе една жалба, която е публична. Може да я видите, тя е доста грамотно написана. Такива жалби не се пишат за два часа. Това, без да искам да звуча конспиративно, означава, че някой се е подготвил. Някой си господин Ципов, който е представител на ГЕРБ там, е бил най-яростният радетел на това „Демократична България” да бъде изхвърлена от изборите”, каза още Ивайло Мирчев.

Мирчев заяви, че има и видеозапис на цялата процедура в Стара Загора. Представител на „Демократична България” е подал флашка с всички документи 45 минути преди крайния срок. Тогава след направена проверка е удостоверено, че всички необходими документи са подадени.

Има видеозапис. Ние сме си свършили работата. Както във всички останали РИК-ове - 14 в страната, така и в Стара Загора. Ние сме отишли със стандартна флашка и сме си свършили работата”, каза още той.

„Не можем да оставим хората в Стара Загора, които искат да ни подкрепят да не могат да го направят. Затова в момента внасяме жалбата и ще направим всичко възможно всичко да мине нормално в съда”, завърши той като ясно заяви, че „Демократична България” ще обжалва решението на ЦИК в съда.

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 09:09, 16 окт 21

Не е целенасочено, просто толкова си можете, това е голата истина!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама