Радев: Ще запазим и развиваме „Марица Изток“

12:05, 15 окт 21 / Политика 25 1852 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ще защитим въглищните централи на България, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, те дават балансиращите мощности в нашата енергийна система и онзи микс, от който България към момента има нужда и няма с какво да замени. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали България ще успее да защити пред ЕС срока за затваряне на въглищните централи до 2040 г., като част от „Зелената сделка“.

Държавният глава подчерта, че приема това като своя кауза и припомни, че по време на заседанието на Европейския съвет през месец май, заедно с представителите на Полша, Гърция и Унгария е направил така, че да отпадне точка от приетата декларация, която да ускори значително прехода към нисковъглеродна икономика.

Тимерманс: Въглищата нямат бъдеще

Зеленият преход трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкурентоспособност и да платят много висока цена, посочи президентът и добави, че това са дългосрочни процеси, по които дълги години не е взето решение. „Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България“, подчерта държавният глава. По думите му при една добра политика, заедно с въглищната енергетика, там могат да се развиват и нови технологии за добиване на енергия, като системи за зелен водород, слънчева енергия, както и технологии за съхраняване на енергията. „Там има прекрасни природни условия за това и нашите учени работят в тази посока“, посочи президентът.

Северна Македония 

Предверието към вратата за интеграция на Република Северна Македония в ЕС е зачитането на правата на българите, недискриминацията и възможността за тяхната пълноценна интеграция в културния, политическия, обществения и икономическия живот на тази страна, подчерта държавният глава в отговор на въпрос по повод информация за разрушени български военни гробища в Република Северна Македония.

Поругаха български военни гробища в Северна Македония

Президентът посочи, че Министерството на външните работи и Министерството на отбраната изясняват случая и ще има реакция. „Няма да оставим повече нито един такъв случай. Това е системен процес на дебългаризация, „възродителен процес“ на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РСМ“, заяви държавният глава. Той припомни позицията си по време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани преди седмица, че защитата на правата на българите в РСМ трябва да бъдат признати в Конституцията на страната и това да бъде тържествено провъзгласено от президента, от Министерския съвет и от парламента на РСМ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама