Предлагат влизане със сертификат или затягане на мерките

14:01, 15 окт 21 25 2417 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Две алтернативни предложения за въвеждане на национални противоепидемични мерки е изпратил главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до здравния министър Стойчо Кацаров, съобщават от Министерството на здравеопазването. Кунчев обяснява нуждата от реакция на здравните власти с това, че през последните две седмици се нарастване на новите случаи с 1/3 спрямо предходния двуседмичен период. Освен това броят на хоспитализираните и починалите също бележи ръст.

Коронавирусът у нас: Отново висок брой новозаразени

Единият вариант, който той препоръчва, е достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, а МВР да прилага стриктен контрол по достоверността на сертификатите.

Ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, Кунчев предлага да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.

Отделно от общите мерки, се предлагат и конкретни мерки в сферата на образованието. Те предвиждат задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Засега пълен локдаун в страната не се налага

Предложените от главния държавен здравен инспектор мерки ще бъдат обсъдени в понеделник на извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет, заяви служебният министър Стойчо Кацаров пред медиите. Той увери, че пълен локдаун в страната - всичко да се затвори и хората да останат по домовете си, засега не се налага.

Всички заинтересовани страни - граждански, бизнес, професионални и браншови организации, ще могат да се произнесат по предложените мерки.

Кацаров е възложил бързо да бъдат закупени допълнително 1 милион антигенни теста, в случай че се възприеме вариантът със зеления сертификат, да се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Тестовете ще бъдат за сметка на държавата, но вземането на пробата и извършването на самата манипулация, ще се плаща от пациентите. Задължително е тестовете да се правят в сертифицирани лаборатории.

Тестовете за антитела не са документ, който може да удостовери наличието на имунна защита, подчерта Кацаров. Един от аргументите - никъде в ЕС и света такъв документ не се възприема като основание за издаване на зелен сертификат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама