ВАС отказа да разгледа жалбата на ВМРО срещу Мария Касимова

15:10, 15 окт 21 / Избори 2в1 25 1588 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на ВМРО срещу регистрацията на Мария Касимова-Моасе за кандидат-вицепрезидент в двойка с Лозан Панов. Това сочи определение на съда. 

Оттам посочват, че според Изборния кодекс регистрацията на кандидати в ЦИК не подлежи на съдебно оспорване. Тази процедура може да се направи само при отказ на комисията да регистрира даден кандидат за президент и вицепрезидент. Освен това от съда изтъкват и че жалбоподателите от ВМРО нямат законово защитен правен интерес да оспорват регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова.

Понятието „неблагоприятно засягане“ се дефинира като всяка правна последица от акта, състояща се в прекратяване или ограничаване на съществуващи субективни права; създаване на нови или разширяване на съществуващи правни задължения. Такива правни последици в статута на жалбоподателя оспореното решение не предизвиква. Жалбата се явява процесуално недопустима и поради липса на правен интерес“, се казва в определението на съдебния състав.

Именно затова ВАС прекратява производството, а определението не подлежи на обжалване.

За ВМРО това е юридически неиздържано

По-късно от ВМРО реагираха остро, като нарекоха аргумента в определението им „нелеп, абсурден и юридически неиздържан“. „ВМРО – Българско национално движение е политически субект, регистриран за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Република България и има издигнати собствени кандидати в лицето на доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова. Нашите кандидати са подписали декларации по чл. 93, ал. 2 и чл. 94 от Конституцията на Република България и съгласно изискванията на Изборния кодекс, че безусловно отговарят на всички законови условия да бъдат издигнати. В случая с двойката Панов-Моасе обаче има много неясноти, касаещи статуса на пребиваване на кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе в България“, твърди патриотичната формация. 

Те посочват, че двете двойки би следвало да участват на равни начала в предизборната битка. Наличието на неизяснени обстоятелства и съмнения за законосъобразност за участие при едната вече автоматично поставя другата в положение на нарушени права, съгласно Изборния кодекс“, посочват от партията. А по основанието на това, че не е допустимо обжалване на решението на ЦИК, поради това, че е позитивно, от ВМРО изтъкват, че това твърдение няма легална основа, тъй като в ИК е записано, че Решението за регистрация на кандидатпрезидентска двойка, независимо от съдържанието, се обжалва пред ВАС“.

Според тях с този акт на съда се затвърждава практиката „блюстителите на „съдебната реформа“ и „правовия ред“ да нарушават именно върховенството на закона, прикривайки се зад процедурни хватки“. Патриотите изтъкват, че в случая това става със съдействието на ВАС.

„Представителите на Инициативния комитет на двойката Панов-Моасе онзи ден се притесняваха, че политиката влизала в съдебната зала. Е, госпожи и господа, сега вече официално съдът влезе в предизборната надпревара в подкрепа именно на Вашите кандидати“, заключват те. 

ВМРО настоява за проверка има ли право Мария Касимова да участва в изборите

Припомняме, че ВМРО поискаха съдът да установи дали Моасе отговаря на конституционното изискване да е живяла в България през последните 5 години. Според практиката на Конституционния съд това обстоятелство се счита за осъществено, ако поне през половината от всяка година кандидатът е пребивавал на територията на държавата. От партията се позовават на интервюта на Мария-Касимова-Моасе, в които тя е казвала, че е живяла на остров Менорка. 

От гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, която издигна кандидат-президентската двойка Панов-Касимова, тогава отговориха със същите аргументи като съда, като отбелязаха, че в жалбата „избирателно и тенденциозно“ са цитирани само тези интервюта, които обслужват интереса на ВМРО, но са пренебрегнати други. Оттам обясниха още, че при издигането на кандидатурата ѝ за вицепрезидент е направена проверка, според която тя отговаря на изискванията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама