Ресторантьори искат държавата да плаща тестовете за Covid-19 на клиентите им

12:50, 16 окт 21 25 1948 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След като си издействаха да работят на 100% при спазване на определeни антиковид изисквания, ресторантьорите искат и държавата за плаща за тестовете за коронавирус на клиентите им..

Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) настоя „в спешен порядък да се осигурят безплатни тестове за населението, както и всички евентуални ограничителни мерки да важат на първо място за държавната администрация“. Организацията, в която водещи са двете асоциации на ресторантите и на нощните заведения, обяви още, че „при наличието на всички видове ваксини и тяхната достъпност ограничение при работата на бизнеса не бива да се налага, а всеки гражданин следва да бъде отговорен за собственото си здраве и това на хората, с които контактува“.

В писмо до медиите ресторантьорите заявяват, че са показали как трябва да се действа в кризисна ситуация и са засрамили държавните органи, които само им създавали затруднения. От КБТБ изтъкват, че само ден след като в София бяха затегнати противоепидемичните мерки, те са организирали пунктове за бързи тестове – „и то на цена от 10 лв. срещу сертификат от медицинско лице на място“. Самото изследване струват 20 лева, но заведенията плащат половината от „джоба си“ и затова конфедерацията приканва държавата да поеме финасовния товар и тестовете да са безплатни за всички, засегнати от рестриктивни мерки срещу епидемията.

Ресторантьорският бранш настоява строгите ограничения да се налагат първо за държавната администрация и особено за звената, където чиновниците работят на гише с граждани. „Другото би било популизъм и отбиване на номера“, коментират от КБТБ.

„След като днес бяха анонсирани предложенията на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предстои да видим какви ще бъдат точно здравните мерки, но заявяваме твърдата си позиция, че при изискването за „здравен сертификат“ за посещение на обществени места е абсолютно задължително държавата да осигури БЕЗПЛАТНИ бързи тестове“, посочат от конфедерацията.

Проблемът е, че при ниския процент ваксинирани бюджетът ще фалира, ако трябва да поеме разхода за всички тестове. Ходенето по заведения не е нужда от първа необходимост и няма логика всички данъкоплатци да плащат ковид пробите на хората, които държат да се забавляват и да се тикат в тълпи дори в пика на епидемията (в същото време държавата досега отказва да поеме цената на тестовете дори за бедни пенсионери, социално слаби и деца).

Но логиката на ресторантьорите е обратна - нивото на ваксинация в България е такова, че бизнесът няма как да работи без осигуряването не само на безплатни тестове, но и да получи подкрепа за пунктовете, където те да се правят, се казва в писмото. С други думи, браншът иска държавата да поеме разходите не само за тестовете, но и за пунктовете, пише „Сега“.

Опашка за антигенен тест

Десетки бяха чакащите за бърз антигенен тест на новия мобилен пункт в центъра на София – на ул. „Леге“, в петък вечерта. На място се образува опашка от желаещи да се тестват преди да посетят нощно заведение, а през първите 3 часа бяха направени около 80 теста.

Тестовете в мобилните пунктове се правят собственоръчно, а администратор ги удостоверява и въвежда в системата. Документът от теста се получава 15 минути по-късно на имейл, пише bTV.

Десетки на опашката бяха недоволните от дългото чакане и от затягащите се мерки.

Работното време на мобилните пунктове е от 19.00 ч. до 02.00 ч., а негативният резултат осигурява право за посещение на различни обекти до 48 часа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама