Русия прекратява работата си с НАТО

15:50, 18 окт 21 / Свят 25 2598 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия преустановява работата на постоянната си мисия в НАТО от началото на ноември, предаде информационната агенция ТАСС. Новината идва след решението на Северноатлантическия алианс да отнеме акредитацията на осем служители от руската постоянна мисия, обяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

Сенатори призоваха Байдън да изгони 300 руски дипломати

„В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО ние установихме, че нямаме подходящите условия за елементарна дипломатическа дейност и в отговор на действията на НАТО спираме работата на постоянната си мисия, включително работата на главния военен представител. Това ще се случи вероятно от 1 ноември или може би след още няколко дни“, каза Лавров, като допълни, че дейността на информационното бюро на НАТО в Москва също се прекратява. „Днес обявихме тази ответна стъпка. Международният секретариат на НАТО вече е уведомен“, изтъкна той, цитиран от „Сега“.

В началото на октомври НАТО реши да намали руската мисия и осем дипломати бяха изгонени в отговор на подозрения за враждебни дейности. Дотук се стигна след като през 2018 г. Великобритания обвини Русия за отравянето с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава бяха изгонени 7 членове на мисията, припомня БНР. 

Съветът НАТО-Русия като цяло не функционира от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим от Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама