Коронавирусът по света: Латвия въвежда нов локдаун до 15 ноември

12:05, 19 окт 21 25 1690 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Латвия въвежда локдаун от 21 октомври до 15 ноември в опит да забави нарастването на броя на заразените с коронавирус.

Страната е на първо място в света по равнище на заразени, каза здравният министър на среща с правителството.

За времето на локдауна ще затварят магазини, ресторанти, училища, развлекателни и културни обекти. Ще работят единствено обекти за услуги от първостепенно значение. След това локдаунът ще бъде облекчен само за ваксинирани, отбеляза министърът, цитиран от bTV.

В Латвия процентът на ваксинираните е един от най-ниските в Европейския съюз.

Украйна с рекорден брой починали за ден

Украйна е регистрирала през последните 24 часа рекордните 538 смъртни случаи, свързани с коронавирус, съобщи днес здравното министерство, цитирано от Ройтерс. Предишният рекорд беше на 7 април с 481 починали. Новозаразените за последното денонощие са 15 579.

Досега Украйна е регистрирала общо 2.66 милиона случаи на зараза и 61 348 жертви на пандемията от COVID-19, предаде БТА.

Санкт Петербург въвежда здравни пропуски

Вторият по големина град в Русия Санкт Петербург обяви намерение да въведе здравен пропуск за посещение на заведения, музеи и други обществени места.

От 1 ноември в ресторантите ще се влиза само с QR код, а от 15 ноември това ще се изисква и за театри, кина, фитнеси и басейни.

Непопулярните мерки, ограничаващи свободите в Русия, бяха обявени в понеделник, когато бе отчетен рекорд от 34 325 коронавирусни инфекции, съобщава БТА.

Москва първа обяви планове за въвеждане на система за доказване на ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, но властите се отказа от нея през юли заради недоволството на собствениците на заведения и доставчици на други услуги.

Досега само около 30% от руснаците са ваксинирани. Според Ройтерс това са 48 млн. от общо 144-милионното население на Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама