Оправдаха Москов по делото за ваксините от Турция

13:23, 19 окт 21 / Политика 25 1864 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Специализираният наказателен съд е оправдал бившия здравен министър Петър Москов по делото му за бартера с турски ваксини през 2015 г. Присъдата на първа инстанция идва пет години, след като Москов стана обвиняем. Решението на спецсъда не е окончателно и подлежи на протест от държавното обвинение пред втората инстанция.

„Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години. Всъщност вие подкрепяхте усилието да не се кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги“, написа Москов във Facebook.

Обвинението

Москов бе обвинен, че през 2015 г. е приел под формата на дарение 100 хил. дози ваксина „Пентаксим“ и 100 хил. дози „Еувакс Б“ – за имунизация срещу Хепатит Б от Турция. В замяна тогава България даде 5 млн. дози БЦЖ.

Гледат делото срещу Петър Москов за турските ваксини

Тезата на прокуратурата бе, че тези ваксини не са разрешени за употреба у нас. Държавното обвинение твърдеше, че Москов е ощетил бюджета с над 325 хил. лв. Заедно с него бяха обвинени някогашният му заместник Адам Персенски и още трима служители на държавното предприятие „Бул Био“.

Вносът на ваксини през 2015 г. се наложи заради липса на препарати у нас. Тогава Москов твърдеше, че това е единственият начин да бъде изпълнен навреме имунизационният календар за децата, припомня Mediapool.

Делото срещу Москов бе едно от знаковите в мандата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. При разследването на разпити бяха викани всички министри от тогавашния кабинет.

Цветанов и Москов се явяват заедно на изборите

Новината за оправдателното решение идва в разгара на кампанията за президентските и парламентарните избори на 14 ноември. Петър Москов ще участва във вота следващия месец, като ще се яви с партията си КОД в коалиция с „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов под името „Национално обединение на десницата“ (НОД).

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 анонимен 09:15, 20 окт 21

морал,съвест,чест,достойнство-това са положителните качества на българският лекар, "закупил" отровни детски ваксини от турция!
хвала,бе "докторе????!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама