Нови мерки: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

16:21, 19 окт 21 25 2907 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Зеленият сертификат влиза в сила у нас от 00.00 часа на 21 октомври. Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Такъв няма да се изисква за деца под 12-годишна възраст.

Зеленият сертификат за завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа е валиден за всички кина, театри, циркови представления, концерти, фитнес центрове, магазини тип мол и магазини над 300 кв. м., хотелите, басейните, ресторантите, както и за спортните мероприятия на открито и закрито. 

Мярката няма да се прилага за хранителни магазини, банки, аптеки и градския транспорт.

„Тъй като административната услуга е нещо, от което всички се нуждаят, на този етап изискването за зелен сертификат няма да е задължително за администрацията. Призоваваме за онлайн услуги“, уточни Кацаров.

СБЛЪСЪК: Трябва ли неваксинираните да си плащат ковид лечението?

Преустановяват се посещенията в болници. Всички служители на старчески домове трябва да имат също зелен сертификат, пише БГНЕС.

Учениците ще бъдат преразглеждани по общини, а не на национално ниво. В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат.

„Ще проверяваме лабораториите, издаващи сертификат. Ако установим фалшив сертификат, ще отнемаме лиценза“, посочи той.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат от четвъртък ще бъдат затворени.

„Мерките ще продължат дотогава, докато дадат добър резултат. Ако не се спазват и не се придържаме към правилата, следващата стъпка е национален локдаун“, заяви още д-р Стойчо Кацаров и призова гражданите да се ваксинират.

Здравният министър уточни, че тестовете за антитела не са достатъчно достоверни, не са признати никъде в ЕС. Те не са сигурен показател и не могат да бъдат признати у нас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама