Сертификатът европейски, изпълнението българско...

15:00, 21 окт 21 25 2066 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Четвъртата вълна на коронавируса ни удари с пълна сила. Болниците отново са препълнени, пациенти чакат с часове за лекарска помощ, а броят на новозаразените и починалите поддържа все така високи нива. България е начело в Европейския съюз по смъртност от COVID-19. В същото време близо 80% от сънародниците ни не са ваксинирани. Именно затова здравните власти решиха да въведат зелен сертификат за всички закрити и някои открити обществени места. Рестрикция, която от месеци вече се използва в редица европейски страни. Социалните мрежи обаче буквално избухнаха от хора, които са привърженици или противници на COVID сертификата. Започнаха дори да се надигат протести. 

Партии с призиви за оставката на Кацаров

Готови ли сме наистина и ние да последваме примера на Европа?

Подобно решение несъмнено има своите позитиви - свободата да ходиш където си поискаш, да пътуваш из Европа и спокойствието, че си заобиколен от потенциално здрави хора. 

Проблемът обаче идва от това, че хората имаха твърде малко време, за да отреагират на новите мерки. За да се сдобиеш с подобен сертификат ти трябва да си ваксиниран, да се преболедувал или да имаш отрицателен PCR или антигенен тест. Като най-дългосрочно, или по-точно безсрочно, е решението с ваксинирането. При останалите варианти сроковете на валидност са доста по-кратки - 1 година за преболедувал, 72 часа от датата на вземане за PCR и 48 часа за антигенен тест. Но не е ясно на базата на какво са поставени тези срокове. Здравните власти у нас първоначално бяха обявили за преболедувалите срокът на валидност на сертификата да е 6 месеца, само ден по-късно обаче бе решено той да е 1 година. В същото време на официалния сайт на Европейския съюз е посочено, че все още не е доказано колко точно време те предпазва ваксината и докога преболедувалите имат имунитет. По първоначални данни се счита, че е възможно естественият имунитет срещу COVID-19 да не се запазва дълго, но „за повече яснота са необходими повече проучвания“. Така изглежда, че тези срокове се поставят на око, без ясна обосновка. 

Идва и логичният въпрос - защо тестовете за антитела не се приемат, за да докажеш, че имаш необходимия имунитет, за да получиш заветния „документ на свободата“. Официалното обяснение на експертите по инфекциозни и епидемиологични болести е, че те не били достатъчно надеждни. Проучванията и в тази посока все още не са финализирани. Същото се говореше и за бързите тестове в началото на пандемията, а сега са приравнени на PCR-ите в почти целия свят. 

Объркване за хората настъпва и след като здравният министър първо обяви, че зелен сертификат ще се дава за пълен курс на ваксинация, а след това, че още след първата игла на двудозовите ваксини ще може да получим едномесечен пропуск до поставянето на втората. В повечето страни в Европа е прието той да се издава след втората доза, защото тогава защитата е много по-голяма. Според ЕК пък една доза ваксина от двудозовите е добре да се прилага само при вече преболедувалите, защото те вече имат някакъв изграден имунитет и ваксината само би го подсилила. При нас обаче няма такова условие. 

Имено затова повечето биха попитали - ако не сме достатъчно защитени с една доза ваксина, защо трябваше да се бърза с въвеждането на сертификата. И дори днес да си поставиш ваксина, ти трябва да изчакаш две седмици, за да се сдобиеш с него. А през това време през два-три дни трябва да тичаш за тестове, за да можеш свободно да излизаш на заведение, да ходиш на театър, кино или пък да упражняваш свободно професията си (за тези, за които се изисква такъв - лекари, ресторантьори, хотелиери и пр.). Така тази мярка все повече започва да прилича на наказание за неваксинираните, а не на стимул. Защо, както в образованието, не се даде някаква отсрочка на народа да се ваксинира преди да бъде въведен официално зеленият сертификат. Да, ваксините са налични у нас от близо година, но ваксинационна кампания липсваше.

Как хората да искат да си поставят ваксина, ако не са достатъчно информирани за тяхната безопасност, за въздействието им и за страничните ефекти, които биха настъпили след време? В сутрешните блокове се изредиха всички здравни власти, но това, което казваха, често бе твърде повърхностно. А броят на новозаразените и починалите се превърна просто в статистика на новинарските емисии. В началото на пандемията се налагаха и отменяха мерки през ден, а сега кампанията на здравното министерство се опира до призив за миене на ръце в социалните мрежи. Именно това до голяма степен прави хората много по-уязвими на конспиративни теории. В чуждестранните здравни сайтове и медии информацията е в пъти по-богата и достъпна от тук. А темата се поставя на първо място. 

У нас все още не е ясно и как точно ще се извършва контролът на COVID сертификатите и дали той ще е надежден. Както и дали с един QR код няма да минават няколко човека.

Незнанието и объркването отприщиха бурна реакция сред хората. А това може да доведе до обратен ефект и да засили покупко-продажбата на фалшиви сертификати. Нещо, което и в момента върви в пълна сила. До нашата медия вече постъпиха няколко сигнала за принудителна ваксинация на работното място. За това писахме и преди време. 

Ваксинираш се или гориш: Задължават ли фирми служителите си да се имунизират?

Мерки със сигурност трябваше да се предприемат и то отдавна. Но не по този начин. В почти цяла Европа вече е въведен зелен сертификат,  преди това обаче е имало силна ваксинационна кампания и голям брой имунизирани. А ние все гледаме от европейците и все не можем да ги стигнем... 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 17:26, 21 окт 21

....ударила ни, ама друг път ! Посмали манго .....

2 Анонимен 17:27, 21 окт 21

Не давайте да ви маркират с кюаркод ! Какво е това кюаркод ? Кюаркод се поставя на касовите бележки при заплащането на услуги или товари ! Тоест кюаркод поставен на човек , като на товар се явава признак , че на даденият биологически обект е присвоен статус на ходеща парична единица !

3 Мичето 17:27, 21 окт 21

Не давайте да ви маркират с кюаркод ! Какво е това кюаркод ? Кюаркод се поставя на касовите бележки при заплащането на услуги или товари ! Тоест кюаркод поставен на човек , като на товар се явава признак , че на даденият биологически обект е присвоен статус на ходеща парична единица !

4 Робокоп 17:28, 21 окт 21

Не давайте да ви маркират с кюаркод ! Какво е това кюаркод ? Кюаркод се поставя на касовите бележки при заплащането на услуги или товари ! Тоест кюаркод поставен на човек , като на товар се явава признак , че на даденият биологически обект е присвоен статус на ходеща парична единица !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама