И Николай Бареков и съпругата му в Досиетата „Пандора“?

17:01, 20 окт 21 25 1909 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Имената на бившия евродепутат Николай Бареков и съпругата му Мария Календерска изскочиха от „Досиетата Пандора“ за укриване на офшорна фирма на Британските вирджински острови, съобщават от онлайн изданието bird.bg, което е българският партньор в международното журналистическо разследване.

По данни на сайта Календерска е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, като не я е декларира пред КПКОНПИ, въпреки че по това време е била член на ръководството на партията „България без цензура“. Лидер на политическата формация беше съпругът ѝ. Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал актива на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент.

Службите са длъжни да назоват българите в Досиетата „Пандора“

„Досиетата Пандора“ разкриват, че офшорната фирма е свързана със собствеността на фирмата „Инвестиция.БГ“ ЕАД. Журналистите припомнят, че фирмата е придобила популярност покрай къща в Драгалевци, обитавана от Николай Бареков. На 12.12.2013 г. тя придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на „Инвестиция.БГ“ се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков, а Иванка Неделчева е негов личен PR.

Бареков и Календерска обаче отрекоха тази информация чрез публикации във Facebook. „Приятели, моля ви, не ми честитете на лични за „офшорката” - нямам офшорка, нито сметки към такава и никога не съм имал нещо подобно през живота си. Даже обикновена фирма нямам в България или в чужбина, или на някой екзотичен остров. Не съм в Пандора, нито в Кутията, нито дори в делвата ѝ. Няма ме и в Панама, нито на Британските Верджински острови. Там няма нито ред за мен, нито дори малкото ми име, камо ли документ или снимка или друга следа. В политиката влязох горе -долу с някой лев спестен, тръгнах си преди три години - гол като пушка“, посочи Бареков.

Съпругата му също отрече тя или нейни дружества да имат банкови сметки в чужбина - нито сега, нито в миналото. „Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България. Нямаме и собственост или имоти в чужбина. Нямаме кредити към български или чуждестранни банки. Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти. За всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път“, пише Календерска.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама