Коронавирусът у нас: Зелените сертификати влязоха в сила

10:35, 21 окт 21 25 1954 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От днес влизат в сила новите мерки и изискването за зелен сертификат в страната. Документът ще удостоверява ваксиниране, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за коронавирус както за посетители, така и за служители на определени обществени места. 

Достъп със зелен сертификат се въвежда за: конгресно-конферентни мероприятия, семинари, музикални и други фестивали, танцови школи и други групови занятия за възрастни, посещения на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти, фитнес центрове, спортни зали, плувни басейни, заведения за хранене и развлечения, посещения в молове, магазини с площ над 300 кв. м, базари и изложения на закрито, организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти. 

Зелен сертификат трябва да имат и всички служители на лечебните заведения, хосписите и домовете за възрастни хора. Той се изисква и за присъствени занимания на студентите във висшите училища.

Зеленият сертификат няма да се изисква за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеките, банките. Няма да се ползва и в училищата - нито за учителите, нито за децата. Достъпът до администрацията също ще става без зелен сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Свободен остава достъпът до дрогериите, оптиките, зоомагазините, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти, или са разположени в молове. Без сертификат работят и пазарите.

Само децата до 18-годишна възраст са изключени от изискването за здравен сертификат и могат да ходят свободно навсякъде.

Сертификатите са с различна валидност. За ваксинация няма краен срок, но за преболедуване той ще важи 6 месеца. Отрицателният антигенен тест е валиден 48 часа, а PCR-ът - 72 часа.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 4 522 нови случая на коронавирус при 25 040 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 18,05% от взетите проби са дали положителен резултат.

85,6% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 1 386, следва Варна с 377 и Пловдив с 364. Няма област без нови случаи, като най-малко са те в Търговище - 27, в Кърджали и Смолян са по 29.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 555 077. Броят на активните случаи се увеличава и те вече са 68 776. В болниците също има ръст, като броят на хората там е 6 494, от които 567 са в интензивно отделение. Общо 15 258 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, 40 от които от последното денонощие. От 714 новопостъпили в болница 86,83% не са ваксинирани.

Излекуваните през последното денонощие са 970 души, така общият им брой достига 463 582. 

Жертвите на болестта у нас вече са общо 22 719. От починалите за денонощието 107 души, 93,46% не са ваксинирани. 

До момента у нас са поставени общо 2 657 271 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 13 484 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 1 401 299 души. 9 979 души вече са си поставили бустерна доза.

Откриват изнесен пункт за ваксинация край НДК

От днес ще заработи изнесен пункт за ваксинация на открито в пространството до пилоните на НДК. Пунктът се организира от екип на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, съобщават от Столична община.

Създадена е и организация тази събота и неделя, 23 и 24 октомври, да работят и пунктовете на метрото при станция „НДК“ и при връзката между „Орлов мост“ и СУ „Кл. Охридски“ и др. В делничните дни ваксинация ще продължи да се извършва освен в двете метростанции и в седем ДКЦ-та – 8. ДКЦ, 11. ДКЦ, 12. ДКЦ, 13. ДКЦ, 18. ДКЦ, 20. ДКЦ, 24. ДКЦ. В ДКЦ-та.

Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама