Защо антителата не са достатъчни за зелен сертификат?

09:48, 21 окт 21 25 2301 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес в сила влиза т.н. зелен сертификат. Документът удостоверява ваксиниране, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за коронавирус и осигурява достъп до обществени места и събития на закрито както за посетители, така и за служители.

Онези, които са се срещнали с Covid-19 преди повече от половин година обаче не могат да получат зелен сертификат на база на антителата, които тялото им е изградило като защита срещу вируса. И тук възниква въпросът защо наличието на антитела срещу не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Официално: Зеленият сертификат влeзe в сила, 8 общини минават изцяло на онлайн обучение

Вирусологът проф. Радка Аргирова обясни, че има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация.

При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

Голямата загадка: Колко са повторно заразените с Covid-19 у нас

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу Covid-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

В ефира на БНТ професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу Covid-19 от 3 до 6 месеца след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Ако признаем антителата, ще излезе, че сертификатът не е европейски

Ако променим изискването за издаване на зелен сертификат и въведем наличието на антитела, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В Европейския съюз и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат, коментира зам. здравният минисър Димитър Петров.

Той обясни, че становището на експертите в Световната здравна организация и Европейската комисия е, че антитела има до 6 месеца след преболедуването. По думите му това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване да бъде удължен, но не и в близките седмици.

„Има хора с високи антитела, които пак се разболяват. Не може през главата на експертни съвети от епидемиолози да се вземе такова решение. Това би било популистко политическо решение. Ако някой го препоръча от експертните съвети, тогава може да поемем тази отговорност, но след обсъждания“, каза още Петров в ефира на Нова телевизия.

Той добави, че глобата за липсата на сертификат е 1000 лв., като освен клиента, глоба ще може да се налага и на обектите, които са допуснали човек без документа. При системни нарушения пък ще бъдат затваряни и обекти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама