Заради скъпия ток: Компенсират бизнеса със 110 лв. за мегаватчас

16:49, 21 окт 21 / Политика 25 1700 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Прието е решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия, право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небитови крайни клиенти. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет. По думите му това решение се обсъжда от доста време.

Компенсацията ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна.

Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври до 30 ноември 2021 г. Компенсациите ще се изплащат до края на календарната година.

След скока на тока: Помощ за бизнеса ще има

Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксирната ставка за подпомагане. Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лв.

Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни Янев, цитиран от bTV. Първите компенсации ще бъдат изплатени с фактурите от 1 до 15 число на месец ноември.

Обмисля се и се работи по вариант за подпомагане и на битовите абонати на електрическа енергия.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама