Янев готов да понесе политическата отговорност за мерките

17:15, 21 окт 21 / Политика 25 1755 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Готов съм да понеса политическата отговорност за въведените противоепидемични мерки. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет. От днес влезе в сила изискването за зелен сертификат при редица дейности на закрито.

Въведените от здравното министерство противоепидемични мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори, още по-малко са плод на наше желание да ограничаваме правата на българките граждани“, допълни премиерът.

Сертификатът европейски, изпълнението българско...

Той беше категоричен, че другата опция е национален „локдаун“. Отчете като грешка факта, че правителството е чакало до последния момент, за да затегне мерките, въпреки че отдавна е имало подготвен план за реакция при ръст на случаите.

Премиерът призна, че обществото не е имало време да се подготви за новите COVID ограничения. „Направихме грешка - да се греши е нещо неизбежно, нещо човешко и ние се опитваме да коригираме действията си – винаги когато е необходимо. Но същевременно направихме и много положителни стъпки, чийто ефект не е много видим в момента. Сигурен съм, че ще бъде усетен в перспектива“, коментира Янев.

Партии с призиви за оставката на Кацаров

По думите му кабинетът е направил необходимото, за да отложи въвеждането на по-строги мерки максимално. Той подчерта, че въвеждането на зеления сертификат е временна мярка и след подобряване на ситуацията документът няма да бъде необходим. Очаква това да се случи до няколко седмици.

Янев призна, че COVID ситуацията у нас е тежка, а здравната система е на границата на своя капацитет. И призова за търпение и разбиране, за да се преодолее настоящата ситуация. „Свидетели сме на процеси, които подкопават политическата ни система. В предизборна обстановка, вместо да бъдат предлагани нови активни политики, ние наблюдаваме ситуация, при която определени фактори се стремят да подкопаят политическата система, разчитайки да си осигурят предимство в предизборната ситуация. Това заплашва нормалното функциониране на демократичната ни система“, коментира министър-председателят, цитиран от bTV.

Той призова политическите партии за адекватно и градивно поведение към проблемите за здравето на нацията.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама