Следващата първа дама: Жените на кандидат-президентите

15:15, 22 окт 21 / Избори 2в1 25 2538 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама. Така бившият депутат и екоминистър Емил Димитров - Ревизоро описа в свое интервю правомощията на президента. Както се казва обаче, зад всеки успял мъж стои една силна жена. За това в навечерието на изборите за нов държавен глава, няма как да не обърнем поглед към дамите в сянка.

Десислава Радева


Снимка: БГНЕС

Първа дама на България през последните пет години е Десислава Радева. За нея бракът с Румен Радев е втори, като двамата са се запознали във ВВС, където тя е работила като пиар. Те живеят на семейни начала няколко години, като се женят малко преди президентският вот, който Радев печели. Първият съпруг на Десислава е Георги Свиленски от БСП.

Тя е работила като пиар за Слави Трифонов, като се е занимавала предимно с продуцирането на „Ку-ку бенд” и организиране турнетата из България на „Каналето” и по-късно на „Хъшове”. През 2014 г. започва работа като пиар във ВВС, където се запознава с бъдещия си съпруг. Тя е плътно до него през предизборната кампания. След това като всички първи дами, започва да се занимава с обществена дейност и през 2017 г. учредява сдружение с нестопанска цел „Живата вода на България”.

Името на Десислава Радева се споменава често в медиите. Сред най-обсъжданите теми са нейните тоалети по време на държавни посещения – от дължината на полата, до цвета и материята. Около нея не липсват и скандали.

Виолета Герджикова


Снимка: FB / Библиотека Класическа филология

Жената до ректора на Софийския университет Виолета Герджикова също има професорска титла. Двамата са колеги в Софийския университет, където и са се запознали. Тя е преподавател във Факултета по класически и нови филологии. Завършила е магистратура по класическа филология и е доктор по антична култура и литература. Специализирала е в Международния изследователски център за културология във Виена. Виолета и Анастас Герджикови имат един син.

Като профил Виолета Герджикова може би се доближава повече до съпругата на Георги Първанов – Зорка Първанова, която е научен работник в БАН, отколкото до Десислава Радева или Юлиана Плевнелиева – бившата жена на Росен Плевнелиев. Откакто съпругът ѝ е кандидат за президент, проф. Герджикова не е коментирала политическата му кариера. Тя винаги е била безпартийна и никога публично не е демонстрирала политически пристрастия.

Елисавета Панова


Снимка: Стопкадър / Youtube / "Алтернативата"

Журналистката Елисавета Панова се жени за Лозан Панов точно четири дни, след като той бива избран за шеф на Върховния касационен съд на 29 януари 2015 г. Подобно на Радеви и за тях това е втори брак. Преди това тя е била женена за по-възрастния с 30 години журналист Иван Ганев, който издава престижния седмичник „Wirtschaftsblatt“ и се радва на голяма почит сред германските предприемачи у нас. В момента тя е издател на седмичника.

Говори се, че именно Елисавета Панова е убедила мъжа си да не се отказва от кандидатурата си за шеф на ВКС. Докато е кандидат за мястото, той е блъснат от кола, докато се прибирал от крос в Южния парк. Решава, че инцидентът е умишлен и обмисля дали да се откаже от надпреварата, но Елисавета успява да го разубеди.

Венера Тодорова


Снимка: Стопкадър / bTV

Венера Тодорова е жената до Валери Симеонов. Тя е член на НФСБ и координира столичната организация на партията. По нейно желание тя остава встрани от публичния живот и подкрепя партийните дейности на Симеонов. За първи път двамата се показаха заедно в интервю за bTV, като отвориха вратите на дома си в София за камерата.

С Венера Тодорова си пасваме, защото характерът ѝ е като моя и истината е над всичко“, сподели Симеонов. „Тя не цепи басма на никого, включително и на мен”, добави той. „Когато се налага, не му спестявам нищо. Той е чудесен човек! Доста хора не го оценяват, защото е искрен, откровен, а доста политици са фалшиви герои“, каза пък от своя страна Венера Тодорова. „Ние сме заедно и в живота, и в политиката. Споделяме и коментираме всичко. Тя е безпристрастен съдник на медийните ми изяви и на политическите решения. Интелигентен човек е и се съобразявам със съветите й“, казва Валери Симеонов. Той споделя, че вечер, когато са заедно с Венера, ѝ свири на китара.

Деница Сидерова


Снимка: Facebook / Партия АТАКА

Деница Сидерова (преди брака – Гаджева) е политик от „Атака“. Била е депутат в няколко Народни събрания. Любопитно е, че е родена в град Хавана, но живее в София, където завършва и образованието си. Тя става член на партия „Атака“ от създаването ѝ през 2005 г., избрана е секретар на младежката организация. След това е избрана и за председател на „Младежи „Атака“.

Деница и Волен Сидерови се женят през 2017 г., но са заедно от 2011 г. През 2015 г. се ражда синът им Волен-младши. В свое интервю за Нова телевизия Сидеров разказа за предложението за брак, което определи като „изключително романтично“. Той наел файтон в Созопол и в присъствието на сина им предложил на Деница. „За романтичната страна на Волен Сидеров много хора знаят, но малко говорят. Познава всичките наши писатели, като млад поет се е движил в тези среди, те са романтични“, разказва Деница.

Другите съпруги

За голяма част от останалите кандидат-президенти в интернет пространството липсва информация за семейството и съпругата. Кандидатът на ВМРО доц. Михаил Михов сподели веднъж в свое интервю: „Дори не се съветвам със съпругата си Фани, а направо я слушам“. Съпругата на Горан Благоев - кандидат на НОД, Евгения Благоева е антрополог и университетски преподавател.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:07, 23 окт 21

Ха-ха! Виолета Герджикова - “ жената до ректора на СУ “. Всички знаят, че от повече от 15 години и самият той го призна не живеят заедно и нямат нищо общо! Бракът е формален, в процес на развод са! Живеят повече от 15 години на различни места. Защо нямат нито една обща снимка! Виолета Герджикова сама пуска информацията за себе си, за да си прави реклама! Всички други кандидат- президенти имат общи снимки със съпругите си. Тази жена няма, защото няма как и да има. Проф. Герджиков публично каза, че е е разделен с нея от повече от 15 години! Имат различни
Адресни регистрации! Проверете си информацията преди да пишете ГЛУПОСТИ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама