Цветанов: Най-големият проблем свързан с корупцията е липсата на прозрачност

19:46, 23 окт 21 / Избори 2в1 25 2572 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-големият проблем свързан с корупцията е липсата на прозрачност в процедурите, които се правят. Това каза Цветан Цветанов, водач на Национално обединение на десницата за 1 МИР Благоевград и 4 МИР Велико Търново и председател на Републиканци за България в ефира на Дарик радио.

Цветанов: В последните 15 години на високо ниво се прокарват руски интереси

Той припомни, че във времето, в което е бил министър на вътрешните работи корупционният натиск е бил най-нисък - под 10%, позовавайки се на изследване на Центъра за изследване на демокрацията за периода 1999-2016 г. „Тогава ние работихме по един проект, който не намери политическа воля, нито едно от правителствата да продължи – т.нар. БОРКОР. По този начин се гарантираше прозрачността на всяка една процедура и се елиминираше всеки един дискриминационен елемент, който може да бъде заложен, за да обслужи някой интерес на дадена фирма, или лобита, които има в дадените политически партии“, припомни Цветанов.

Той добави, че друг елемент за противодействие с корупцията е електронното управление. „То може да окаже съществена превантивна роля във всяка една процедура и действие, и да се носи политическата отговорност“, смята председателят на Републиканци за България.

На въпрос ще преборят ли общи европейски стандарти корупцията на местно ниво Цветанов заяви, че „трябва да се придържаме към общи стандарти, защото там са заложени съответните правила“. „Няма ли правила, няма как да смятаме, че една национална политика може да съответства на общо възприетото усещане и политики, и действия, които трябва да бъдат реализирани. Въпросът е дали имаме политическата воля да го правим, дали тези, които участват под една или друга форма не са зависими“, попита той.

Цветанов заяви, че системата за сигурност претърпява една трансформация. „Може да се намали човешкият ресурс, това е практика, която се упражнява в Европейските държави“.

Председателят на Републиканци за България изрази мнение, че КПКОНПИ не трябва да съществува в сегашния и вид, съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

По темата за пътната безопасност и високия брой ранени и загинали на територията на страната ни Цветанов каза: „От Национално обединение на десницата сме за закриване на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Тя бе създадена след инцидента на 25 август 2018 г. край Своге. Това е мъртвороден орган, създаващ допълнително работни места за администрация, без да решава проблеми. Вместо това трябва да се върне Междуведомственият съвет по пътна безопасност“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама