МЗ: България не прилага ваксини с изтекъл срок на годност

15:30, 24 окт 21 25 2066 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, подчертават от Здравното министерство в специално съобщение до медиите.

Ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ с търговското наименование „Комирнати“ е в срок. На 10 септември тази година след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), в ЕС беше одобрен нов срок на годност на този препарат при условия на съхранение при свръхниска температура. Той беше удължен от 6 на 9 месеца.

Опаковките с отпечатан срок на годност от юни 2021 до март 2022 г. могат да се ползват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били съхранявани при -90 и до -60 градуса по Целзий. На всички флакони със срок на годност след март 2022 г. ще бъде отразен новият деветмесечен срок на годност.

Повод за уточнението на здравното ведомство идва след като вчера Костадин Костадинов от „Възраждане“ публикува видео във Facebook, в което жена, отишла да си постави ваксина, твърди, че препаратите са с изтекъл срок на годност.  

Малко преди да ѝ бъде инжектрана дозата тя обръща внимание на това, че на шишенцето на препарата пише, че срокът на годност на медикамента е изтекъл през септември. Медиците ѝ разясняват, че той е удължен, но накрая тя решава да не си постави ваксина. 

По-късно темата бе коментирана и от бившия вече премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ролята на ваксината е да е безопасна и ефикасна. И питам тези, които вършат престъпления. И ги питам защо продадоха хубавите в гаранционен срок ваксини на Норвегия, а на други подариха? Защо лъжат хората и ваксинират с изтекъл срок на годност. Работят ли тези ваксини? Безвредни ли са за живота и здравето на хората“, попита той в едно от живите си включвания във Facebook по време на обичайната си уикенд обиколка из страната. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама