СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР

12:40, 26 окт 21 25 1652 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съветът за електронни медии изслуша кандидатите за генерален директор на Българското национално радио.

До обявяването на нов конкурс за генерален директор на БНР се стигна след оставката на Андон Балтаков на 2 август. Тя беше приета на 4 август от СЕМ, а Милен Митев беше избран за временно изпълняващ длъжността.

Бившият директор на БНР напуснал заради опит за сплашване и подслушване

Документи за участие в конкурса подадоха петима кандидати, но двама от тях – Жени Гаджалова и Светослав Костов, не бяха допуснати от медийния регулатор до третия етап на обявената процедура – изслушване. Така претендентите за поста са трима – Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров.

Милен Митев - нов модел на финансиране

Един от акцентите в концепцията на първия по ред кандидат - Милен Митев, е нов модел на финансирането на радиото, което да се обвърже с обществената му мисия, а не с „час програма“, както е сега.

„Националното радио извършва много други дейности, които не са линейни програми. Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената мисия на Радиото. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите на БНР“, заяви Митев.

Като основна задача той определи пренасянето на традиционните предимства и ценности на радиото в дигиталния свят. За постигането на по-ефективно управление на приходите той предложи обособяването на търговска дирекция.

Митко Димитров - Информирани по всяко време

Митко Димитров представи концепцията си под мотото „Информирани по всяко време“, а един от акцентите в нея е привличане на допълнителни приходи от реклама, спонсорство и други източници.

Допълнителни приходи биха дошли в сметките на БНР именно чрез увеличаване на рекламната дейност, преразглеждането на ценовата политика, която в момента според мен, е на завишени нива. По-активното участие в европейски проекти също би привлякло допълнителни средства, за да могат да бъдат раздавани след това като допълнително материално стимулиране. Това може да се случи още от началото на следващата календарна година“, посочи той, цитиран от БНР.

Сред приоритетите, които Димитров представи, са техническото и технологичното обновление, програмите на общественото радио и изявите на музикалните състави.

Иво Тодоров - Продължаваме напред

Привличане на младежка аудитория чрез специални мобилни приложения и обмен на информация между регионалните и националните програми - това са част от акцентите в концепцията на Иво Тодоров. Тя е под мотото „Продължаваме напред“.

„През годините съм си мислел защо е необходимо например, когато дойде Райна Кабаиванска или Мария Бакалова в София, шест програми да правят интервюта с тях. Според мен може да се създаде един информационен хъб на Българското национално радио, където след предварителна координация и стиковане, получаване на въпроси от всички, които се интересуват, един човек взема това интервю, поставя го в този хъб и всяка програма го използва в съответствие с нейните необходимости“, заяви Иво Тодоров. 

СЕМ избира утре

Утре СЕМ ще определи с решение кандидата, избран за генерален директор на БНР. Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание.

Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Рундю 16:05, 26 окт 21

И тримата не стават за чеп!Къде е времето на Валери Тодоров в радиото ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама