Фармацевти съдят държавата за дискриминация в пандемията

14:36, 25 окт 21 25 1588 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. БФС е първата съсловна организация, която е принудена да направи това, поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено отчетливо бе демонстрирано от държавата по времето на пандемията от COVID-19.

От началото на септември БФС многократно настоява за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с НЗОК, но такава среща до момента няма. Едва след завеждането на колективния иск бе получено писмо, което отново прехвърля отговорността към друга институция. БФС настоява за отговорно поведение от българските институции, разумен диалог и равноправно отношение към всички съсловия – обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите.

Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз констатира, че е налице продължаваща и задълбочаваща се тенденция по поставяне на магистър – фармацевтите като медицински специалисти в неравноправно положение.

„От началото на здравната криза, породена от разпространението на острото вирусно заболяване коронавирус COVID-19, държавата предостави допълнително възнаграждение, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи. По необясними причини, въпреки многократните напомняния и становища на БФС, компетентните държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър – фармацевтите. БФС подкрепя предоставянето на стимули на другите медицински специалисти, но твърдо настоява отношението към магистър - фармацевтите да бъде равностойно - съответно на защитата на правата на човека, на правото на Европейския съюз и на българското законодателство по признака обществено положение“, посочват фармацевтите.

От БФС подчертават, че магистър – фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари – те са медицински специалисти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. Те са най-бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите, страдащи от COVID-19, медицински специалисти, които ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те са първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия. При спиране или затрудняване на обслужването на пациентите по време на пандемията в определени кризисни моменти от страна на лечебните заведения единствено магистър – фармацевтите в аптеките остават медицинските специалисти, които са насреща.

В резултат на изложеното БФС предприе предявяване на колективен иск пред българския съд срещу Министерския съвет и Народното събрание от името на членовете си за установяване на дискриминационното третиране. До момента не е налице подобна практика от страна на други съсловни организации, но ситуацията, в която са поставени магистър – фармацевтите и твърдото неглижиране от страна на държавата на справедливите им искания е причината за прилагането на този подход.

БФС отново призовава компетентните държавни органи, които са отговорни за подготовката на Закон за бюджета на НЗОК за 2022 г. – НЗОК, МЗ и Министерския съвет, да предвидят необходимата основа за равноправно третиране на магистър – фармацевтите. Трябва да се посочи, че необходимите средства са пренебрежително по-малки по размер от тези, които държавата повече от 18 месеца предоставя на останалите медицински специалисти. Въпреки това до момента магистър – фармацевтите не са искали оставки на органите на управление и не са предприемали протестни действия. При продължаващо бездействие на държавните органи и предвид ситуацията на нова вълна на коронавирусна инфекция, последните действия са предстоящи.

Призоваваме към държавническо мислене, цялостно управление на системата и действие по преустановяване на неравното третиране на най-достъпните медицински специалисти, което да бъде демонстрирано в оставащите дни до изтичане на действащия към момента договор с НЗОК“, посочват още от организацията.

Цялата позиция може да видите тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама