Край на сагата: Изтеглиха „Вера Су“

15:29, 26 окт 21 25 3392 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Край на сагата със заседналия край Камен бряг кораб. „Вера Су“ беше успешно изтеглен от местността „Яйлата“ тази нощ. По план извеждането на плавателния съд трябваше да се случи във вторник, но форсмажорни обстоятелства наложиха операцията да се извърши по-рано.

В полунощ с помощта на три катера „Вера Су“ беше изведен само за 16 минути. Към обяд премина през Варненския залив, влезе в един от каналите към Варненското езеро и стигна до безопасно място – кей на кораборемонтен завод, където ще остане за неопределено време.

Спасителният екип се справи с операцията по-бързо от очакваното. Преходът от Камен бряг до Варна беше осъществен за около 10 часа и премина без сериозни проблеми. Плавателният съд беше теглен от два влекача. За момента държавата поема собствеността на кораба „Вера Су“ като плавателният съд няма да бъде нарязан на скрап.

Гледайте Дания, мислете за България

България очаква застрахователите да поемат разходите по спасителната акция. Ако това не се случи страната ни ще заведе иск срещу корабособственика и срещу застрахователя, обяви транспортният министър Христо Алексиев, цитиран от БНТ. Той отбеляза, че подобен инцидент не се е случвал в български води през последните 30 години, а страната ни не е била готова да реагира, тъй като няма нито спасителен кораб, нито готов екипаж.

Министърът обяви, че ще се иницират и законови предложения за това как страната да се снабди с техника за реакция в подобни ситуации. Освен това ще се преразгледат на плавателните пътища в района, защото са прекалено близо до брега. 

Понижават се стойностите на азот край Камен бряг

„С приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на кораба е елиминиран рискът от замърсяване на морските води в района на местност „Яйлата“, а с това и рискът за здравето и поминъка на хората от региона“, заяви екоминистърът Асен Личев и се обърна към всички участници в спасителния екип: „Те осъществиха един сложен план в 9 стъпки, изпълнен с хирургична точност, и направиха така, щото обвиненията към държавата и морската общественост да отпаднат. Такава операция в тъмната част от деня може да се изпълни от малцина в света“. Министърът възложи изготвяне на списък на участниците в спасителната операция, за да бъдат предложени за държавна почит.

Преди да започне изтеглянето, плавателният съд беше изцяло разтоварен. В събота имаше неуспешен опит за изтегляне.

Край Камен бряг предстои да се извърши мониторинг от страна на екоминистерството заради замърсяването с амониев азот в района. Експерти твърдят, че с приключването на акцията по изтегляне се е предотвратила екокатастрофа.

Дайте ни възможност и сами ще си организираме екокатастрофа

Екипажът на „Вера Су“ беше от 9 души, шестима от тях – турци, и трима – азербайджанци. По информация на bTV голяма част от тях вече пътуват за южната ни съседка. В ареста остават двама души – капитанът и вторият помощник-капитан, които според прокуратурата носят отговорност за инцидента. Апелативният съд не уважи искането им за „домашен арест.“

Разследването върви в три насоки – има ли виновен за инцидента, има ли замърсяване и дали институциите са действали адекватно в тази ситуация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама