Над 250 000 фирми ще получават отстъпка в цената на тока

17:24, 26 окт 21 25 1431 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От 1-ви ноември повече от 250 000 фирми, които купуват електроенергия на свободния пазар, ще получават отстъпка в цената. Комисията за енергийно и водно регулиране прие промени в методиката за определяне на цените от т.нар. „доставчик последна инстанция“ като част от мерките за овладяване на високите борсови цени за небитовите потребители.

Заради скъпия ток: Компенсират бизнеса със 110 лв. за мегаватчас

Промените в методиката са насочени към малките и средни предприятия, които са на свободния пазар на електроенергия, но не са сключили договор с търговеца, а се снабдяват с електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция. Това е най-скъпият начин за доставка, който цели да стимулира потребителите да сключват договори с търговци. Към момента в тази ситуация са около 256 000 небитови потребители, а това са 40% от всички потребители на свободния пазар, съобщиха от  КЕВР. 

След скока на тока: Помощ за бизнеса ще има

Приетите промени засягат формулата, по която се определя цената на електроенергията от доставчик последна инстанция, а това ще намали сметките с 15 до 30 лева на мегаватчас.

Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на три месеца, като през това време потребителите ще имат възможност да сключат договори с доставчици по свой избор, за да не заплащат по-висока цена.

Приетата промяна в методиката е част от мерките за овладяването на скока в цените на електроенергията за небитовите потребители.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама