Къде спи Гешев?

11:00, 28 окт 21 / Политика 25 2159 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Част от политическата класа дава всичко от себе си да загубим битката с Covid-19“. Думите са на главния прокурор Иван Гешев в началото на пандемията през март миналата година, но звучат актуално и днес.

По нещастно стечение на обстоятелствата четвъртата вълна на вируса достигна страната ни насред предизборна кампания, когато родните политици са готови да кажат и направят каквото и да е само да спечелят повече гласове. Но ако празните обещания са нещо, с което сме свикнали, то откровените лъжи не само не трябва да се толерират, а директно да се санкционират. Още повече, когато касаят здравето и живота на българите.

Върхът на наглостта в настоящата кампания бяха думите на лидерите на „Възраждане“ Костадин Костадинов и на ГЕРБ Бойко Борисов, че за имунизацията срещу Covid-19 се използват ваксини с изтекъл срок. Твърдение, което на практика бе оборено, не само от настоящето ръководство на здравното министерство, но и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, който е сред приближените на Борисов. Ето как само с две политически изяви в социалните мрежи властите у нас влязоха в обяснителен режим. А добре знаем, че след като духът от бутилката е пуснат, „ходи, разправяй, че нямаш сестра“.

МЗ: България не прилага ваксини с изтекъл срок на годност

Използването на лъжи и умишленото всяване на страх в разгара на пандемията не само е осъдително, но и наказуемо. Подобни твърдения разклащат и без това слабото доверие във ваксинацията срещу коронавируса и може да застрашат живота и здравето на мнозина.

За подобни нарушения би трябвало да бди „кучето пазач на къщата на обществото“ – прокуратурата и мнозина очакват Иван Гешев да повдигне обвинение на лидера на ГЕРБ, но това така и не се случва. А основания за това не липсват.

Законът гласи, че „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“. Текст, който бе използван като бухалка в началото на пандемията, когато Гешев виждаше „враг на държавата“ всеки, който с думите си поставяше под съмнение готовността на властта да се справи със ситуацията.

Още след обявяването на извънредното положение у нас главният прокурор започна поход срещу „фалшивите новини“ за коронавируса и разпространителите им.

Първата попаднала под ударите на прокуратурата бе председателят на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова, която имаше неблагоразумието в национален ефир да изрази своите опасения, че може да се очаква недостиг на лекарства заради пандемията. Думите ѝ бяха възприети като опит за всяване на паника и машината на държавното обвинение започна да работи на пълни обороти.

След нея последваха и други случаи. Лидерът на сдружение „Боец“ Георги Георгиев оповести, че във Видин се отказва да бъдат тествани за COVID-19 медици и контактни лица и също си спечели обвинение. Прокуратурата погна и двама лекари от Пловдив за дързостта да се оплачат за липсата на предпазни средства.

И в трите случая обаче така и не се стигна до наказания – съдът отхвърли обвиненията срещу Сербезова и Георгиев, а разследването срещу лекарите бе прекратено.

Обвинения за едни, но не и за други

Освен срещу редови граждани прокуратурата се активизира и срещу подобни политически изказвания  – с обвинения се сдобиха лидерите на партиите „Атака“ и „Възраждане“. Волен Сидеров заради призивите да не се спазват мерките, а Костадин Костадинов заради думите му, че въведените мерки са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. И двете дела още не са стигнали до съда. 

Активността на Гешев преди година контрастира на бездействието му днес - вероятно ентусиазмът му насред кампанията се е поизпарил. Изглежда главният прокурор се е изморил да гони нарушители и спи дълбок сън. Пробужда се само когато някой поиска да му вземе личната охрана или специализираното правосъдие…

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама