Панаир около собствеността на Пловдивския панаир

15:00, 27 окт 21 / Политика 25 3812 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Насред предизборната кампания се разшумя около акционерното участие в „Международен панаир – Пловдив“. Казусът има дълга предистория, а в последното продължение роля имат кметът на Варна Иван Портних, варненският общински съвет и отлъченият от ръководството на БСП Георги Гергов. Темата на светло извадиха общинските съветници от „Демократична България“, включиха се кандидатът за депутат и съпредседател на обединението Христо Иванов, както и кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет, Лозан Панов.

Събрахме всички гледни точки на този етап (няма публични позиции на кмета Портних и на Гергов, нито на общинските структури на БСП или ГЕРБ в Пловдив и Варна). Но преди това припомняме основните моменти в казуса около акциите на панаира, в които човек съвсем може да се изгуби.

Собствеността на панаира беше позабравена докато не влезе в дневния ред на Общинския съвет във Варна. И трите правителства на ГЕРБ приоритетно се занимаваха с т. нар. Дупка в града- празен терен в идеалния център, придобит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, заради които той не може да строи. През втория мандат на ГЕРБ бе задействана сложна комбинация, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката. Идеята бе градът да облагороди терена, след като го придобие. Пловдив трябваше да вземе другата част от държавните акции. След серия гръмки скандали намеренията пропаднаха и централното ръководство на ГЕРБ нареди Варна да върне подарения дял от панаира. През май 2017 г. съветът гласува такова решение. Пловдив пък се бе отказал сам по-рано, пишат от „Сега“. Изненадващо се оказа обаче, че подарените от държавата 29% в панаира все още са притежание на община Варна. По неясни причини цели четири години кметът Иван Портних не е изпълнил волята на общинския съвет.

Преди дни се разбра, че самият бизнесмен Георги Гергов е изпратил до варненския кмет заявление относно „апортиране акциите на Община Варна от „Международен панаир-Пловдив“ АД в неговото дружество „Пълдин туринвест“ АД“. Това стана ясно от текста на докладна записка, която кметът е изпратил на 15 октомври до общинския съвет с предложение да бъде разгледана, съобщи „Дневник“. Така в дневния ред на съветниците влезе въпросът да прехвърлят ли акциите на общината в дружеството на Гергов, което вече притежава почти 51% от капитала на панаира. 

Към настоящия момент капиталът на „Международен панаир Пловдив“ АД е разпределен между „Пълдин Туринвест“ АД (50,36%), Община Варна (29%), държавата чрез министъра на икономиката (20,63%) и други акционери (0,01%). Ако това прехвърляне стане факт, то пловдивският бизнесмен ще има около 80%.

От местния парламент обясниха мотивите на вносителите на предложението за апортиране. Заради разпространението на COVID-19 и намаляване на интереса към подобен тип изложения се отчита драстичен спад в приходите на „Международен панаир - Пловдив“ АД. От последната 2020 г. дружеството е на загуба в размер на над 5 млн. лева. Същевременно финансовият резултат на „Пълдин Туринвест“ АД, в което акционер с 25% е и Община Пловдив, е печалба в размер на 1,2 млн. лева за предходната година. Заради това се предлага апортиране на акциите на общината в дружеството на Гергов, като „по този начин, без да прави допълнителни разходи, Община Варна ще бъде акционер в по-голямо и сигурно дружество с възможности за разнообразна дейност, в т.ч. и за дивидент, докато в „Международен панаир-Пловдив“ това е доста по-малко вероятно“. 

Днес стана ясно, че общинският съвет няма да гласува предложението за увеличаване на капитала на „Пълдин Туринвест“ АД чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на „Международен панаир-Пловдив“. Причина за това е остро писмо от Министерството на икономиката, според което ако се вземе такова решение за прехвърляне, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК). В писмото на министъра се посочва, че прехвърлянето на акции, собственост на общината, на физически или юридически лица с под 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала, каквото е „Пълдин Туринвест“ АД, законодателят е дефинирал като приватизация. Според министерството „вземането на решение от Общинския съвет – Варна за разпореждане, чрез апортна вноска, с притежаваните от общината акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД ще има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и би могло да се приеме по своята правна характеристика като дисимулирано приватизиране на акциите от капитала „Международен панаир Пловдив“ АД“. Министър Даниела Везиева обръща внимание, че ако това се гласува, ще се допусне дружеството на Гергов да взема еднолично всякакви решения от компетентността на Общото събрание, без да може да се защити публичният интерес при гласуване – на държавата и на Община Варна. Съгласно сега действащия устав на „Международен панаир Пловдив“ АД, решенията на Общото събрание се приемат с мнозинство от 2/3.

Политическите реакции

Общинските съветници от „Демократична България“ в Пловдив и Варна предупредиха в позиция, че бизнесменът Георги Гергов се опитва да завладее окончателно Пловдивския панаир чрез апортиране на акциите на Община Варна в дружество на бившия областен лидер на БСП в Пловдив. Те настояха не само за отхвърляне на предложението, но и за това на кмета Портних да бъде потърсена отговорност. Съветниците обърнаха внимание, че Община Пловдив има миноритарен дял в дружеството на Гергов за това на практика дали бизнесменът ще може да контролира панаира е изцяло в ръцете на варненските общинари.

„В далаверата с прилапването на Пловдивския панаир се преплитат биографиите на Георги Гергов и Сотир Цацаров и тази история е емблематична за цялата история на българския мафиотски преход“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в живо включване от Варна.

Пред общината днес имаше протест срещу предложението за апортиране на акциите.

Темата коментира и кандидатът за президент Лозан Панов. „Няма малък местен проблем на фона на завладяната държава - казусът с Пловдивския панаир е пример за симбиозата между политическия и икономическия интерес, подпечатан със сътрудничеството на овладяната съдебна власт!“, заяви той. 

Кражбата на века за пловдивчани е нашето житие и битие, подчерта Панов и призова общинските съветници и кмета Иван Портних да не легитимират този „пладнешки обир“. 

Апортирането на акциите засега е спряно на ниво общински съвет. Предстои да разберем какво ще се случи по-нататък. 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Бонбони 15:58, 27 окт 21

ДБ всичко друго оправиха подхванаха и Панаира в Пловдив ... От всяко нещо търсят изгодата тези.

2 Асен 20:01, 27 окт 21

Демократична България явно и те искат да прилапат панаира, иначе нямаше дума да обелят!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама