Големите кавички на седмицата (25 - 29 октомври)

13:00, 30 окт 21 / Големите кавички 25 5294 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (11 - 15 октомври)

Ако цената на олиото тук е висока, спрете да купувате и пазарувайте в съседна държава, за да притиснете спекулантите“. Това решение даде банкерът Левон Харпанцумян като начин за справяне с инфлацията - потребителите сами да притиснат спекулантите.

Докато има кой да плаща, инфлацията ще расте. Ако инфлацията е спекулативна, просто хората ще могат да спрат да купуват даден продукт. Ако подстригването е 50 лв., хората ще си пуснат талибански коси и бради. Ако продължи да седи цената на 50 лв., значи е станала 50 лв.“, коментира Хампарцумян.

Той даде пример с олиото, което на софийската борса се търгувало към 2-2,50 лв. „Значи някой по веригата прави нещо. Ами спрете да купувате за известно време олио или купете от съседните държави, ако е по-евтино, за да натиснете тези, които спекулират с цената. И тя ще падне“, обясни банкерът. Той припомни, че кутия хирургически маски се е продавала за 70-80 лв., а в момента струва 3-4 лв. „В зависимост как ще реагира пазарът, тази цена остава устойчива или пада, това е теорията“, допълни банкерът.

„Държавата не може да бъде бърз егоистичен хищник в решенията си. Тя трябва да е съобразителна и толерантна, да осигурява време и подкрепа“. Това заяви пулмологът и кандидат за депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев във връзка със скоростното въвеждане на зелен сертификат за Covid-19.

Сертификатите имат смисъл, ако значителна част от населението е ваксинирано срещу ковид. Когато ваксинираните граждани са под една четвърт, както е у нас, подобно изискване създава срив в редица сектори на икономиката и хаос в обществените дейности. При ниския брой на ваксинирани в България Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора. В същото време e малко вероятно да има достатъчно задържащ ефект върху разпространението на заразата“, пише д-р Симидчиев. 

Много страни от ЕС са заявили, че ще въвеждат Зелени сертификати, но например от 1 ноември, както е в Австрия и Чехия. Което дава възможност на гражданите, които не са ваксинирани, да се подготвят, да си извадят необходимия документ, да получат време за организиране. У нас както винаги копираме чуждите практики, но без адаптивна мисъл. И понеже до момента не е направено нищо съществено за ограничаване на злоупотребите с фалшивите удостоверения за ваксини, новата мярка просто ще засили и без това големия интерес към фалшифициране на Зелените сертификати“, добавя той.

„Хората не се притесняват да подарят гърди на дъщеря си, но се притесняват от една ваксина“. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков във връзка с недоверието у нас към ваксините срещу Covid-19.

„Страхът на хората зависи от тяхното IQ. За хората с определено такова се говори за чипове. Когато си една идея по-интелигентен, започват да ти говорят, че няма да можеш да се възпроизведеш. В Израел масово ваксинират бременни и е доказано, че компонентите на тези ваксини нямат никакво отношение към фертилитета”, каза проф. Момеков.

У нас има настройване срещу всички неща. Човекът, който не иска да се ваксинира – не иска да прави нищо. Не иска да носи и маска. С тези мерки се надявам, че ще започнат да се спазват някакви правила”, заяви ученият.

Когато ме изберете на 14-ти ноември, точно на 15-ти ноември се качвам на самолета, знам къде да отида, визата ми е готова…Ще отида да върна откраднатите пари. Те стоят с имена, с банкови сметки, с офшорни истории, за които цяла България знае. А къде стоят - на бюрото на Байдън. Писмо съм написала още вчера, утре ще бъде изпратено”. Това заяви поп-фолк певицата Луна Йорданова, която участва в президентската надпревара. 

Ето какво гласи и писмото:

Скъпи приятелю, Байдън, Джо, днес на 24-ти октомври по национална телевизия имаше дебат за кандидат-президенти на Република България, в който аз бях поканена за участие. Когато прочетох първа точка от моята програма: „Лустрация в политическите и обществени организации. Незабавно отстраняване на всички бивши комунисти и служители на държавна сигурност и техните доносници от заеманите длъжности. Съд и затвор за виновниците, които направиха България най-бедната и най-корумпирана държава в Европа“ - мен ме изгониха, бях нападната и щяха да ме удушат в студиото. Бях изгонена от национална телевизия. Само ние в България, скъпи Джо, не сме приели закон за лустрация от всички бивши социалистически страни. Дори Украйна, която не е член на ЕС, прие закон за лустрация. 77 години комунистите грабят от българския народ. Всички средства дадени на България от ЕС и Америка са откраднати от комунистическата върхушка (...) Ние сме на прага на физическо изчезване, скъпи ми Джо! Искам помощ от Вас – да прекратим комунистическия грабеж и да тръгнем по демократичен път на развитие”.

Ако трябва ще спя пред Белия дом и ще върна откраднатите пари на българския измъчен народ”, закани се Луна.

„Нас, българите, може само Господ вече да ни спаси и затова обикалям манастирите“. Това каза лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който посети Басарбовски манастир Св. Димитър“ край Русе. Това е поредният коментар на Борисов за разпространението на коронавируса в страната. Вчера той призова всички партии и правителството за обединение за насърчаване на васкинацията сред населението.

„Мен ме е страх от инжекции, но се правих на смел само и само да се види, че и аз се ваксинирам. Който ме познава, знае, че като видя инжекция и виу-у-у...заминавам. Обаче съм ербап само и само да може от ГЕРБ хората да се ваксинират“, заяви Борисов. 

Някога живеехме в диктатура на пролетариата, сега сме в едни времена на диктатура на тъпариата. Тъпанарите диктуват дневния ред на обществото. Хора, които са необразовани и не вярват в науката и ваксините, от една страна, и незрели бунтари. Това са двете групи хора, които не искат да се ваксинират. Едната група са необразовани хора, които ни казват как да живеем и диктуват дневния ред. А другата група са образовани, но казват „Щом ме карат мен да се ваксинирам, няма да се ваксинирам“. Това са същите които ако са гладни и им дадеш храна, ще каже „Абе, ще ти ям…“. Щом правиш ти нещо за него, той не е съгласен“. Това коментира бизнесменът Ивайло Пенчев във връзка с мерките срещу коронавируса и въвеждането на зелен сертификат.

Той посочи, че не е проблем за работодателите да плащат тестовете на неваксинираните служители, но това не е редно.

„Народопсихологията, българската и общочовешката, е такава, че когато хората получават нещо безплатно, те не го ценят. Нещо повече, те си мислят, че щом ги натискаш да получат нещо безплатно, то най-вероятно е вредно. Безплатните ваксини и безплатните тестове само разглезват човечеството. Не е работа на никой да плаща за чуждо здраве. Хората трябва да се грижат за собственото си здраве и това, че ние им помагаме т.е. една група хора помага на друга група хора, е добре, но отсреща трябва поне да се усеща благодарност, а не мрънкане“, добави той.

Работодателите в България трябва да мрънкат по-малко и не трябва да плачат за помощи. Това е едно дребнотемие, в което страната е залята – мрънкащи работодатели. Абе, ако някой трябва да не мрънка в този живот, са именно предприемачите. И ако на някой трябва да му се помага – това не са предприемачите“, смята Пенчев.

„Държавата никога на никого не е помогнала, държавата е задължила едни хора да помогнат на други. Когато кажат „държавата помага на бизнеса“ това означава, че държавата е задължила едни данъкоплатци да си дадат парите на други. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати“.

„И когато особено работодателите започнат да искат пари от държавата, те всъщност искат някой да работи безплатно за тях. Работодателите не са най-слабите хора в обществото не на тях трябва да се помага“, каза още бизнесменът.

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама